Sykelig løgn

Artikkel

Doktor Jean-Claude Romand fremstår som en anerkjent lege og forsker. Han er gift med Florence, har to barn på fire og fem år. Familien er bosatt i en velstående fransk landsby like ved grensen til Sveits. Romand er den eneste som overlever brannen i familiens hus 11. januar 1993. Romands foreldre blir samtidig funnet drept. Under etterforskningen av dødsfallene kommer det for dagen at Romand har levd et dobbeltliv gjennom 15 år. Han ble aldri uteksaminert som lege, og han hadde ingen stilling i Verdens helseorganisasjon. Han løy for sine nærmeste; han lot som om han reiste til kontoret hver morgen, og tilbrakte i stedet dagene i Jurafjellenes skoger eller kjørte hvileløst omkring. Romand innser at avsløringen av hans illusoriske liv nærmer seg. I panikk dreper han familien og tenner på huset.

Doktor Romand er en dokumentarroman skrevet av forfatteren Emmanuel Carrère. Boken er basert på en mordsak som rystet Frankrike. Forfatteren har fulgt saken og har brevvekslet med drapsmannen.

Romand forsov seg til eksamen i det andre året på medisinstudiet, og denne hendelsen er grobunnen for et nett av løgner han ikke evner å komme ut av. Etter hvert blir han ett med løgnen, og den vokser seg sann i ham. Han formidler at han alltid har vært sannferdig i sine følelser, men at det er rammene rundt han som har vært falske. Kan vi tro på ham? Er Romand syk eller er han en ondsinnet mann?

En slik roman er et vanskelig prosjekt, og forfatteren gir til kjenne egen ambivalens i forhold til valget om å føre morderens livshistorie for pennen. Underbygger romanen Jean-Claude Romands narsissistiske prosjekt?

Doktor Romand fungerer på mange plan. Boken beretter om avstanden i et parforhold, om å leve et liv i usannhet, og om løgn som mestringsstrategi. Den omhandler menneskelig galskap og reiser spørsmål om hvordan man bør stå til rette for sine handlinger. Er det nok å be om religiøs tilgivelse? Beretningen kan gi opphav til refleksjon om grensen mellom sannhet og usannhet i våre egne liv. Doktor Romand er en ubehagelig velskrevet roman av en forfatter som viser god psykologisk innsikt. Anbefales!

Tone Skaali

Klinikk for psykiatri

Aker universitetssykehus

Anbefalte artikler