Hjelp ved bekkenløsning

Artikkel

Dette er en god gjennomgang av et vanskelig tema av en ikke-medisiner som har opplevd lidelsen selv. Det starter med ”Tenk deg at det var unge menn”, dernest spør forfatterne om dette er en norsk motesykdom. De neste kapitlene tar for seg bekkenets oppbygning, den vanskelige diagnostiseringen av bekkenløsning og hva som er årsaken til bekkenløsningsplager. Et kapittel er kalt ”Smerten kjenner bare du”. Forfatterne tar for seg alternative behandlingsformer, men har glemt naprapati. Fødsel og barseltiden gjennomgås, og et meget godt kapittel tar for seg hjelp til stort og smått. Boken har en fin gjennomgang av sykepenger og trygdeordninger og avsluttes med: ”Vil du vite mer?”

Som medisiner opplever man at lidelsen har økt i den senere tid, men forfatterne tilbakeviser at det er et særnorsk fenomen. Bekkenet gjennomgås omhyggelig for å belyse hvor vanskelig det er å stille diagnosen bekkenløsning – en sekkediagnose. Derfor burde man kanskje heller kalle det graviditetsrelaterte bekkensmerter. Her forklares diverse teorier om årsaken til smerten, hvilken terapi man har: kanskje bekkenbelte, informasjon og omsorg er det beste, manuell terapi eller alternativ behandling?

Forfatteren gir gode råd for fødsel og barseltid med ønskebrev. Her får man ramset opp alle rettigheter og krav man har. Det er gjort et imponerende researcharbeid med å finne hjelpemidler og hvor man kan få tak i disse. Bekkenløsning er en hyppig diagnose som har ført til uføretrygd for over 200 kvinner. Boken avsluttes med en ypperlig gjennomgang av litteratur. Dette er en bok både for pasienter med uttalt bekkenløsning og for helsepersonell.

Tor Løvset

Bergen

Anbefalte artikler