Om å overleve kreft og vinne Tour de France

Artikkel

Dette er biografien om syklisten Lance Armstrong fortalt med egne ord. Målgruppen er bred. Boken er ærlig, åpen og direkte og formidler et budskap. Armstrong har mye på hjertet og gir leseren et umaskert portrett av sitt liv. Han forteller med et ledig og lett engelsk språk, ispedd ironiske kommentarer og sarkastiske bemerkninger, iblant krydret med amerikanske floskler en texaner verdig.

Han forteller om sin oppvekst i trange kår som enebarn alene med moren, sin følelse av å være outsider i et klassepreget samfunn, sin trass og ville nykker som tenåring, sin suksess som triatlet og syklist i tidlig alder, sin seier i sykkel-VM i Oslo i 1993 som 21-åring, sjokket over å få diagnosen testikkelkreft som 24-åring i 1996, påkjenningen av tre operasjoner, kampen gjennom fire beinharde kjemosykluser. Han beskriver hvordan overgangen fra gitte 3 % sjanse for overlevelse til erklært helbredelse forandret ham som person, hvordan han traff sin kommende kone, ønsket om å bli far, hvordan han nesten gav opp karrieren, for så å komme tilbake og tre ganger vinne verdens hardeste og mest prestisjetunge sykkelritt, Tour de France. Boken forteller like mye om nederlag, angst, kvalme og oppkast, sterilitet, dopingmistanker og harde treningsturer, som seire på idrettsbanen og over kreften, familielykke og gode kamerater.

Gjennom hele boken legger han vekt på det som han ønsker å formidle til leseren: ”Kreften har gjort meg til den jeg er som medmenneske, ektemann, far, venn og syklist. Kunne jeg valgt mellom det å vinne Tour de France og å overleve kreften, ville jeg valgt det siste, for det har formet meg til den jeg er,” sier han. Etter å ha fulgt Lance Armstrongs kamp med tyske Jan Ullrich de siste sesongene og betraktet hans fantastiske prestasjoner, blir budskapet desto sterkere når han fremhever hva som virkelig betyr noe for ham i den store sammenhengen.

Leseren får et personlig innblikk bak idrettsmannens fasade, og boken anbefales som sportslektyre, som livsfilosofi, som en biografi og som et menneskes historie om å overleve kreften.

Kjetil Søreide

Freiburg

Anbefalte artikler