Tunge minner
I dag bor ca. 150 personer av jødisk herkomst i Trondheim, de fleste med tilknytning til Det Mosaiske Trossamfunn. De første jødene kom fra Russland og Litauen i 1880-årene, som følge av pogromene i Øst-Europa. Flertallet livnærte seg som omreisende handelsfolk innen tekstil- og konfeksjonsbransjen. Familiene var preget av et sterkt samhold og hadde en felles forankring i synagogemiljøet.
Da tyskerne invaderte byen i 1940, var det 260 medlemmer i den jødiske menigheten. Så begynte prosessen med arrestasjoner av jøder og beslagleggelse av deres eiendommer. Selv om mange greide å flykte til Sverige, ble 135 jøder deportert til Tyskland. Bare fem av dem overlevde konsentrasjonsleirene.
Holocaust er således et sentralt tema i museet. En egen utstillingspassasje er viet til historien om Cissi Klein, en jødisk pike som ble deportert da hun var 13 år gammel, og som i dag er selve symbolet på jødenes lidelser under skremselsårene 1940–45.
Henriette Kahn opplyser at de fleste i hennes familie og vennekrets opplevde å miste sine aller nærmeste under krigen: – De vonde og brutale minnene er årsaken til at menighetens medlemmer unngår å besøke museet. Menigheten støtter fullt opp om prosjektet, men det praktiske arbeidet må gjøres av folk som kommer inn utenfra. Medlemmene orker det ikke. På dette området har jeg funnet min oppgave, og det har gitt meg en plass i det jødiske miljøet.
I løpet av oktober får det jødiske museet nye nettsider med rundt 200 artikler og 500 bilder. Adressen er: www.jodiskemuseum.no