Trollbindende trilogi gjennom medisinens historie

Artikkel

Denne skjønnlitterære trilogien er for lesere som liker romaner der fortellingen forankres i det historiske og kulturelle miljø karakteristisk for handlingens tid. Forfatter Noah Gordon har ikke ment å skrive en historisk korrekt roman, men forankrer fortellingen rundt historiske hendelser. Han har mottatt flere priser for disse romanene, bl.a. for beste historiske roman. Forfatteren bruker et rikt engelsk språk. Bøkene kan kjøpes som paperback eller noe dyrere som hardcover. Bøkene er også å få tak i på tysk (Der Medicus) og kan fås over Internett bl.a. hos Amazon og Bokkilden.

The physician er den første boken, og begynner i middelalderens London. Den unge Rob J. Cole er forlatt og har kun sin nådegave igjen: Han kan kjenne livskraften til et menneske ved å holde hånden på det. Denne evnen skal følge Cole-slekten. Gjennom sitt følge med en ”barber-surgeon” fatter han interessen for den virkelige medisinen. Han forlater London og drar til det fjerne Østen for å gå i lære hos datidens mester, Ibn Sina. Som en kristen fra London, forkledd som jøde på reise gjennom Europa, skal han leve i en muslimsk verden fylt av akademia, hvor balansen mellom liv og død er hårfin. Leseren blir tatt med i et historisk landskap hvor medisinen er preget av mystikk og trolldom, mer enn vitenskap og empiri. En praksis utgående fra Galens teorier og religiøse tabuer. Pest og byller, blodige hærtog og blindtarmbetennelse besegler menneskers skjebne.

I Shaman foregår hendelsen på midten av 1800-tallet. Den unge Rob utvandrer fra Skottland til USA. Etter å ha vært doktor noen år i den irske gettoen i Boston, drar han videre til Midtvesten. Her gifter han seg og starter egen praksis. Han lever nært indianerne og blir deres venn og helbreder. Hans to sønner oppdras av en indianerkvinne. Den yngste får tilnavnet ”Shaman”. Skjønt ingen tror han kan bli doktor; som femåring mister han hørselen. Han besitter likefullt evner som skal føre ham inn i de fotspor hans forfedre har gått før ham. Handlingen i Shaman foregår i en tid hvor hygienen revolusjoneres og anestesien ser dagens lys. Fortelleren beskriver datidens legekunst, innpakket i nybyggernes kamp mot indianerne, storbyens slum og borgerkrigens ødlser.

I Choices er handlingen lagt til dagens USA. Arvtakeren i familien Coles medisinske dynasti er kvinne. Karrierejaget som gynekolog har ført henne ut i skilsmisse. Etter drapet på en kollega utført av fanatiske abortmotstandere, flykter hun fra klinikktilværelsen ut på landet for å praktisere som landsbylege. Vi følger R.J. Cole i hennes kamp rundt etiske valg og dilemmaer samt søken etter det gode liv. Choices danner et punktum for trilogien.

Gordon utviser stor fortellerevne. Bøkene er preget av bred kjennskap til de historiske hendelsene, religiøse miljøene, geografiske stedene og de medisinske merittene han skriver om. Eksempler jeg kan trekke frem, er byggingen av Münster-katedralen i Strassbourg (Frankrike) i The Physician, likhetstrekkene med opprinnelsen til det som i dag er Mayo-klinikken (Minnesota, USA) i Shaman, og ikke minst de etiske dilemmaer som leger utsettes for i Choices.

Bøkene preges av rik kunnskap og stor fortellerglede, og kan anbefales på det varmeste.

Kjetil Søreide

Stavanger

Anbefalte artikler