Fransk livsstil
Jeg passerer vanligvis forbi kafeen i halv ni-nitiden på vei til jobben, og stikker innom for en fersk croissant og café au lait. Her er det både folk som skjelvende tømmer sitt første lille hvitvinsglass, ”un blonde”, eller som møtes for å diskutere dagens arbeidsoppdrag. På vei videre møter jeg barnehagebarn og skoleelever på vei til deres arbeidssted. Skolen i nærheten har på oppslagstavlen ved inngangen, som sin viktigste nyhet for elevene, ukens meny av varm mat. På jobben møtes vi til en tid som passer oss typiske b-mennesker. Kanskje min frankofili kun er en følge av tilpasning til min biologiske døgnrytme?
Neste måltid er lunsjen. Vi samles klokken 1215 på vei mot min lille kafé, en annen av de små restaurantene i nærheten eller kantinen på jobben. Her nyter de fleste to til tre retters lunsj med varm hovedrett, hver dag enten fisk eller kjøtt, med tilhørende kaffe. Veltilfredse vender vi tilbake klokken 1330 etter et utall intense diskusjoner og utvekslinger av opplysninger om levekår i det mangfold av land som er representert her ved IARC. Vinen er nå nesten borte fra lunsjen.
Etter dagens arbeid vandrer vi hjemover eller benytter byens godt utbygde offentlige kommunikasjonssystem. Lyon en en kompakt bygd by, både historisk og i dag. Undergrunnen går på det hyppigste hvert 2. til 4 minutt, og den er til dels førerløs. Franskmennene har satset svære beløp på et nyåpnet trikkesystem med egne traseer i gatene, elektroniske billettmaskiner og musikk på holdeplasser under tak, vakkert utformet i stein og glass. De fleste familier synes å bruke mindre tid på transport enn det som er vanlig i våre store villabyer. Kanskje plukker Unni eller jeg med oss en ferdiglaget middagsrett fra en av de mange spesialforetningene i kvartalene rundt boligen vår? Kanskje nøyer vi oss med salat og nystekt brød til vinen? Middag serveres ofte ni om kvelden, og så går vel de fleste til sengs. Når jeg forteller franskmenn om vår norske tradisjon med å spise etter jobb klokken 5 – 6, så ser de på meg og spør undrende hva vi bruker resten av kvelden til. Tja.