Barn med Downs syndrom

Artikkel

Dette er den andre boken om Kristine, en liten jente med Downs syndrom (1). Downs syndrom er ikke noe tema i boken, som handler om en morsom dag i Kristines liv. Historien foregår i og ved fjæra et sted i Lofoten, og fortelles ved hjelp av vakre bilder. I tillegg har den tegnspråkillustrasjoner for mange av ordene i teksten.

Det finnes ikke mye barnelitteratur som handler om barn med Downs syndrom – eller psykisk utviklingshemning i det hele tatt. Som mor til en sjuåring med Downs syndrom oppleves bøkene om Kristine derfor svært velkomne. De gir disse barna en mulighet for gjenkjennelse. Alle illustrasjonene som viser tegn er et ekstra pluss, og gjør boken til et nyttig hjelpemiddel for alle familier med barn som bruker tegn som støtte til talespråket. Boken burde passe like godt for alle små barn, den er spennende og artig, og egner seg å lese om og om igjen. Ungene vil fort lære historien, og kan være med å fortelle den ved hjelp av bildene.

Et viktig budskap i boken er at barn med Downs syndrom ikke er så forskjellige fra andre barn. Kristine og venninnen Marie leker og koser seg sammen som andre barn. Dette gjør den også godt egnet i barnehager og andre steder hvor barn med og uten funksjonshemninger møtes.

Boken gir et positivt bilde av barn med Downs syndrom, og skiller seg slik fra annen litteratur om emnet, som lett blir svært problemfokusert. Nettopp dette gjør at den kan være godt egnet også for nybakte foreldre til barn med Downs syndrom, ved å vise at småbarnstiden ikke trenger å bli så mye annerledes for disse barna og deres familier enn for andre småbarnsfamilier. Boken blir for øvrig gitt til alle foreldre som får barn med Downs syndrom ved Nordland sentralsykehus.

Et svært positivt tilskudd til floraen av bildebøker for barn, utvilsomt til stor glede for mange små barn med Downs syndrom, og deres familier.

Trude Dypvik

Kolsås

Anbefalte artikler