USA har nøkkelrolle
Mens IPPNW tidligere ble møtt med en kald skulder hos stormaktenes myndigheter, er dagens situasjon preget av dialog med beslutningstakere på høyeste nivå. Tildelingen av fredsprisen bidrog uten tvil til å åpne dører inn i maktens korridorer. I Russland arbeider den svenske avdelingen av IPPNW tett med ledende intellektuelle og møter stor åpenhet fra ledende politikere. Unntaket er USA, opplyser Ashford, hvor organisasjonen kun slipper til på lavere beslutningsnivåer.
– USA har en nøkkelrolle i prosessen for å avskaffe atomvåpen, mener Ashford. Hun peker på at antirakettforsvaret som USA nå utvikler, utgjør en stor trussel.
– IPPNW arbeider intenst for å stoppe arbeidet med antirakettforsvaret. Dersom amerikanerne bygger dette, vil også Russland og Kina bygge sitt, og dermed er vi i gang med et nytt atomvåpenkappløp, frykter Mary-Wynne Ashford.
– Men 87 % av den amerikanske befolkningen vil bli kvitt atomvåpen, og IPPNW har en sterk avdeling i USA som driver med påvirkningsarbeid overfor presse og opinion. Dessuten arrangerer vi møter med senatorer og nøkkelpersoner som kan være på gli. Så jeg er optimistisk, fortsetter hun.
– Du er selv praktiserende lege i palliativ medisin. Hvorfor er det viktig at nettopp leger engasjerer seg i kampen mot atomvåpen?
– Fordi leger har spesiell kunnskap om hvilken effekt atomvåpen har på helsen, enten det gjelder produksjon, testing, avfall eller bomber. Leger har en forpliktelse til å bringe denne kunnskapen ut til folk. Leger har også lettere adgang til mennesker i maktposisjoner, i tillegg til at vi har troverdighet hos mannen i gaten. Sist, men ikke minst har legene sin etikk. Alt dette gjør legenes stemme til en maktfaktor, mener Ashford.