Om å være doktor

Artikkel

Tidsskriftet Annals of Internal Medicine har tre faste spalter: On being a doctor, On being a patient og Ad libitum. De to første inneholder korte fortellinger (inntil 1 500 ord), og den siste inneholder dikt. Spaltene er meget populære, og ca. 85 % av manuskriptene blir forkastet. Denne boken inneholder et utvalg av det beste. Den første samlingen ble publisert i 1994.

Redaktøren er allmennpraktiker og forfatter med en imponerende merittliste. Det er ingen faste kriterier for utvalget til spaltene. Noen fortellinger er valgt fordi de representerer blendende skrivekunst, noen fordi de formidler ”the magic that is medicine”, noen på grunn av humor eller selvironi, noen fordi de formidler etiske refleksjoner, noen fordi de formidler det uventede eller det ekstraordinære, og mange fordi de forteller historier vi leger kjenner oss igjen i. Vi gjenopplever følelser – gode og vonde, refleksjoner, håp, fortvilelse, seier og nederlag. Amerikansk medisin og helsetjeneste er forskjellig fra norsk, men gleder og sorger er likevel ofte ganske like.

Jeg har lest boken fra ende til annen, og noen av fortellingene har jeg lest mange ganger. De har fått meg til å smile og le, men også til å tenke over ting på nye måter og fra andre innfallsvinkler.

Det er en pen bok med godt papir, tiltalende trykk og solid innbinding. Det eneste jeg savner, er biografiske opplysninger om forfatterne, for jeg ville hatt lyst til å vite mer om mange av dem og til å ta kontakt med noen av dem.

Det er lenge siden jeg har gledet meg så meget over en bok, og jeg unner mange kolleger den samme gleden!

Peter F. Hjort

Sandvika

Anbefalte artikler