Trondheimsk dør-til-dør-aksjon

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  I Anders Askelunds hus er det mange dører. Gamle dører fra rivningsdømte bygninger som enten er blitt festet til filmrullen eller har fått nytt liv i det askelundske hjem.

  Artikkel

  Ideen til dørsamlingen fikk han sammen med en kamerat.

  – Vi bor i et gammelt strøk av Trondheim, Sanden Løkkan, og opplevde at mange av de gamle inngangsdørene ble tatt ut av husene og erstattet av nye, moderne dører. Det gav støtet til at vi begynte å fotografere gamle dører, forteller Anders Askelund, som til daglig er fornøyd fastlege ved Byåsen Legesenter i Trondheim.

  – Vi ønsker å ta vare på detaljer fra stedet der vi bor, og håper at folk blir oppmerksomme på verdien av detaljene. Dører er et smykke på mange hus. Jeg er bekymret for forflatning og at alle til slutt har en inngangsdør fra Swedoor. Men jeg er ikke veldig dyptpløyende, legger han avvergende til.

  – Jeg har i og for seg interesse for fortidsminnevern, og som formann i velforeningen i Sanden Løkkan er jeg opptatt av dette med bevaring av dører, ja av bevaring av gamle gårder generelt. Nå er vi i gang med å fotografere gamle dører i Røros også. Men dette er ren hobby.

  Anders Askelund tror han har 200–300 Trondheims-dører i arkivet sitt, alt fra staselige inngangspartier med rike utskjæringer til beskjedne og lutende porter tæret av tidens tann. Fotografiene er blitt til to plakater med vakre inngangsdører i regnbuens alle farger.

  – Utvalget er svært subjektivt. Jeg velger ikke bare dører med høy status og flotte ornamenter. Jeg er også opptatt av å bevare stilarter fra ulike tidsepoker. Dørene må ikke være gamle. Jeg kan også finne vakre dører fra vår egen tid, forteller Askelund.

  – Mange av dørene er fargerike. Var det så vanlig i tidligere tider?

  – Generasjoner har satt sitt eget særpreg på dørene med fargevalg som var utenkelig tidligere og som ofte overstyrer det genuine. Men jeg synes det er vel så spennende med dette individuelle fargevalget.

  Anders Askelund har ikke nøyd seg med å feste dørene til filmrullen. Han bor selv i en gammel bygård og har satt inn flere gamle dører fra rivningstruede hus i sitt eget. Blant annet har han installert portalen fra Reitgjerdet hjemme hos seg selv samt vinduer fra det gamle hovedpostkontoret i Trondheim.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media