Doktor med dømmekraft

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Christian Fredrik Holmboe lover fart, spenning og tekniske detaljer når norsk basketball blir ukentlig TV-underholdning i tiden fremover. Som elitedommer blir han med og blåser liv i den nye basketligaen.

  Artikkel

  Basketligaen Norge er det offisielle navnet på den nye toppligaen som Norges Basketballforbund lanserer i oktober med TV2 som hovedsponsor. Direktesendte søndagskamper skal vekke nasjonens interesse for den temporike ballsporten som de fleste nordmenn forbinder med dreamteam-legender som Michael Jordan og Magic Johnson. Anført av utenlandske ballkunstnere og med nye, amerikaniserte navn som Oslo Kings, Asker Aliens og Ulriken Eagles, skal de åtte ligalagene profilere seg og spillet sitt på en måte som hittil har vært ukjent i Norge.

  For liten

  For liten

  Midt i begivenhetenes sentrum står Christian Fredrik Holmboe, som er spesialist i allmennmedisin og arbeider ved Nesbru legesenter i Asker. Han er medisinsk rådgiver for Norges Basketballforbund, men fremfor alt er han en av ligadommerne som skal sørge for at nye regler setter fart i spillet og gjør basketball til en riktig publikumsvennlig sport.

  – Målet er å tilføre norsk basketball større underholdningsverdi. Følgelig er det naturlig å hente ideer fra USA om organisering og profilering. Enhver lagidrett må ha stjerner for å overleve, og mediene er med på å skape dem. Basketball er intet unntak, sier 40-åringen.

  I snart 20 år har han båret dommertrøyen i de øverste divisjonene. Han har vært leder av basketballforbundets dommerkomité i fire år. Tidligere har han også spilt for Bærum Basketballklubb i hovedserien. Lidenskapen for sporten oppstod allerede i tenårene, men etter å ha spilt i noen år, gikk han over til å satse for fullt på dømming, et valg han ironiserer litt over: – Jeg var for liten til å spille forward og altfor treg til å være guard. Derimot hadde jeg et godt grep om dommerfløyten!

  Fortere enn før

  Fortere enn før

  Det som fascinerer ham er kombinasjonen av individuelle ferdigheter og lagspill: – God ballteknikk, spenst og hurtighet er flott å se på, men å oppleve et godt lagspill er en nytelse som får det til å grøsse nedover ryggen, smiler han.

  At tempoet i spillet er høyt, er noe også dommerne får merke. Ifølge Holmboe har en svensk studie vist at en dommer forflytter seg 1,3–1,4 mil i løpet av en intens basketballkamp. Og nå skal spillet gå enda fortere.

  Nylig bestemte det internasjonale basketballforbundet FIBA at spilletiden ikke lenger er 2 ¥ 20 minutter, men 4 ¥ 10 minutter. Et nytt tiltak er 24-sekundersregelen, som betyr at det ballførende laget har 24 sekunder på å fullføre angrepet, og ikke 30 sekunder som før.

  – Det som er spennende ved å dømme er at man er med på å videreutvikle spillet, sier Christian Fredrik Holmboe, som i perioden mellom oktober til april fyller helgene sine med kamper, kurs og samlinger.

  Kommunikasjon

  Kommunikasjon

  – Hva kjennetegner en god dommer?

  – En dommer må ikke selv dominere kampen, men rette oppmerksomheten mot det som skjer på banen. Alt skjer så fort, derfor er det viktig å kunne lese spillet og forutse det neste trekket. Kunsten er å holde flyten i spillet, og ikke stykke det opp ved å blåse for mye.

  Han mener at en av dommerens viktigste oppgaver er å gi spillerne tilbakemelding. Man må kommunisere verbalt, ikke bare med fløyten. – Derfor er det også viktig å være på talefot med begge lag. Dersom man overser noe, kan det ende med at aggresjonen i kampen akselererer. Da er det lett å miste kontrollen, og kampen kan ende i en katastrofe.

  – Hva er det beste du opplever som dommer?

  – Å dømme en jevn kamp og etterpå få tilbakemelding fra fornøyde spillere, sier Christian Fredrik Holmboe.

  Siste nytt om Basketligaen i Norge finnes på nettsidene: www.basket.no og http://tv2.no/sport/basket/

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media