Ord er ikke så fattige

Artikkel

Den danske presten og forfatteren Johannes Møllehave sier i boken Til trøst : ”Når mennesker har brug for trøst får de meget ofte breve der viser deltagelse, men begynder med ordene: Ord er så fattige, eller, ord er så lidt. Det er min erfaring fra de mange jeg har talt med i katastrofale situationer, at ord netop ikke er så lidt. At det brev eller den hilsen fik betydning og hjalp en lidt videre.”

Psykolog Gunvor Berge Svenberg viser sterkt og innholdsmettet hvordan ord kan hjelpe i boken Gjennom jernringen. Hvordan hjelpe foreldre i sorg . Som ansatt i Bærum kommune med spesialområde å organisere og lede grupper for sørgende, initiativtaker i 1984 til foreningen Vi som har et barn for lite og med bakgrunn som familieterapeut, har hun bred erfaring i møter med sørgende.

Boken er et kortfattet hefte som ”en hjelp til alle som ønsker at deres varme og omsorg skal nå inn til de sørgende foreldrene”. Den kan være like viktig for de sørgende selv når de opplever at det skrevne ord igjen gir mening. Med et enkelt, lettfattelig språk, med varhet, klarhet og nyanser gir Berge Svenberg informasjon og rettledning om holdninger til sorg og sørgende, sorgreaksjoner, vanlige problemer ved sorg og betydningen av ulike måter å miste barn på. Layout og illustrasjoner er enkle og bidrar til å bevare tekstens klarhet uten å ”forskjønne”, slik at det direkte, men samtidig stillferdige blir ivaretatt.

Gjennom jernringen er modig skrevet, den utfordrer rådende tanker og foreldet kunnskap om sorg. På en konkret måte imøtegår forfatteren holdninger og bemerkninger som gir de sørgende følelsen av å reagere galt, men gir også gode eksempler på det som kan oppleves som positivt og hjelpende. Ord og handlinger kan virke åpnende og bidra til at livet kan leves videre, med sorg, savn og minner.

Cecilie Daae

Bjerke legesenter

Oslo

Anbefalte artikler