Idrett, kreft og viljestyrke

John Gordon Pollock Om forfatteren
Artikkel

Statuene av Kong Olav V i Oslo og Terry Fox i Ottawa viser to store menn som gav håp og inspirasjon for fremtiden. Foto J.G. Pollock

Lyset var slik at han virket nesten levende, ute i friluft på ski, noe han hadde til felles med svært mange nordmenn på den tiden.

Som alle vet, var Olav som kronprins en aktiv idrettsmann, særlig innen vinteridrett og seiling, og han gjorde en betydelig innsats som utøver innen disse idrettsgrenene. Han var dessuten mangesidig, modig og interessert i sine medmennesker og høyt elsket i Norge. Etter hans død ble det opprettet et minnefond med sikte på å fremme norsk kreftforskning.

Her i Ottawa, Canada, har vi en liknende statue; ikke av en konge, men av en yngling på 21 år. Han het Terry Fox og hadde fått diagnosen beinsarkom i 1977, da han var 18 år. Legene amputerte beinet ovenfor kneet og Terry Fox ble etter hvert utstyrt med protese. Men han gav aldri opp og et år senere begynte han å trene til et individuelt maratonløp tvers over Canada, fra St. Johns, Newfoundland til Vancouver. Han fikk støtte av den kanadiske kreftforeningen. Hensikten var å rette oppmerksomheten mot kreftproblemet og skaffe midler til forskning. Det ble en uforglemmelig reise. Tross beinprotesen og kraftige smerter løp han 43 kilometer hver dag gjennom Quebec og Ontario, i alt 5 373 kilometer.

Ved Thunder Bay i Nord-Ontario måtte han gi seg fordi kreften hadde vist seg igjen. Han greide ikke å løpe lenger. Han ble overført med fly til hjembyen Vancouver der legene konstaterte at kreften hadde spredd seg til lungene. I ni måneder kjempet han mot sarkomet og ble behandlet med kraftig cytostatika og interferon. Dessverre lyktes man ikke med behandlingen og han døde i juni 1981, 22 år gammel. Kreftfondet som han bidrog til å opprette, har vokst til 200 millioner kanadiske dollar.

Vi kommer aldri til å glemme Terry Fox. Liksom Kong Olav V, var han en stor mann som gav oss håp og inspirasjon for fremtiden. Statuen står ved Wellington Street, Ottawas hovedgate, overfor det kanadiske føderale stortinget. Man kunne ikke ha valgt et mer passende sted.

Anbefalte artikler