Musikk på Internett

Grete Strand Om forfatteren
Artikkel

MP3 heter det mest brukte formatet for musikkfiler som ligger på Internett. Selv om stadig flere laster ned musikk på nett, viser det seg at det er et supplement for platekjøpere og ikke et alternativ, som musikkbransjen først fryktet (1).

Er denne nedlastingen lovlig? TONO, som forvalter rettigheter for norske og utenlandske komponister, tekstforfattere og musikkforlag, svarer at så lenge man laster ned musikkfilene til privat bruk, er det greit. Det er når man legger ut musikkfiler selv på Internett uten å ha klarert opphavsretten at det ikke er greit. Da vil TONO gripe inn. For å være helt trygg kan man se etter TONOs logo på Internett-siden som man laster ned musikk fra. Er logoen på plass, er opphavsretten klarert. Andre lands tilsvarende godkjenningsinstanser er BMI og ASCAP i USA, PRS i Storbritannia, STIM i Sverige og KODA i Danmark.

Real Jukebox og Music Match er to hjelpemidler man kan installere på maskinen sin for å overføre musikk fra PC til CD og motsatt. Basisversjonen kan lastes ned gratis, eller man kan betale 30 USD for en mer avansert variant. Man kan spare musikkfilen i ulike formater, men det mest vanlige er MP3. Når man setter en CD i PC-en, vil man kunne fortelle Real Jukebox eller Music Match at sangen skal tas opp og lagres som en fil i harddisken. I løpet av kort tid er hele albumet blitt konvertert til MP3 eller et annet filformat. Disse formatene gjør musikkfilene mindre enn den originale CD-ens filer. De tar opp mindre plass på maskinen, men man mister litt lydkvalitet. Programmene kan også brukes til å laste ned MP3-filer fra Internett. Real Jukebox finnes på adressen www.real.com/ jukebox/ og Music Match kan lastes ned på adressen www.musicmatch.com

Lenker til musikksider

www.mp3.com er en Internett-side som er godkjent for nedlasting av musikk. Fra lenken Getting started vil man føres videre helt til programvaren er installert og man kan velge musikken. Det finnes bl.a. musikkfiler med klassisk, jazz, blues, hip hop, barnemusikk m.m.

Freetrax kaller seg for verdens første demokratiske plateselskap. Det gir brukerne muligheten til å bestemme musikkutvalget. Du kan lytte til sangene (streaming), eller laste ned MP3-filer. Noen er gratis. På www.freetax.com er opphavsretten til musikken klarert.

Startsiden har samlet flere søkesider man kan bruke for å lete frem musikk på Internett. Prøv adressen www.startsiden.no/Kultur/Musikk/MP3/

American Music Therapy Association har adresse www.musictherapy.org/ På disse sidene informerer organisasjonen om hva musikkterapeuter gjør. Sidene inneholder også oversikt over hvor man kan få tak i en musikkterapeut og det er lagt ut forskningsmateriale om musikkterapi på sidene.

Anbefalte artikler