– Før var jeg lege, nå er jeg tegner

Nina Husom Om forfatteren
Artikkel

Kåre Håvard Torp

Engasjerte, smilende, vrede og alvorlige delegatansikter materialiserte seg i en anselig bunke skisser fra Kåre Håvard Torps stødige hånd, mens saksbehandlingen skred frem i monoton orden.

Budbringer

En vinterdag i det nye året møter vi Torp i Legenes hus i Oslo. – Før var jeg lege, nå er jeg tegner, sier den unge 85-åringen som synes nåtiden og fremtiden er mer verdt trykksverte i Tidsskriftet enn hans fortid som pediater i Tromsø. Han kaller seg budbringer for en forsømt gruppe, nemlig de eldre legene over 70 år. – Vi er mer enn 1 400 pensjonerte leger i dette landet. Jeg mener definitivt at Legeforeningen og samfunnet har en oppgave overfor denne gruppen.

Han påpeker den krisesituasjonen det kan være når man som pensjonist brått mister kontakten med faget og kollegene. Han sikter ikke til rettigheter og muligheter for pensjonister, men er opptatt av at de som trekker seg ut av legeyrket kan ha behov for alternativ virksomhet.

– For meg har tegningen vært en kilde til selvrealisering i eldre år. Jeg mener at det jeg driver med nå, er like viktig som legetilværelsen min var. Jeg savnet ingen karriere som kunstner da jeg var ung, men jeg tok vare på evnen og utviklet den, sier Torp. Han ønsker kontakt med eldre leger, eller andre over 70 år for den saks skyld, som er inspirert av noe de driver med som pensjonister eller som trenger inspirasjon for å komme i gang. – Her er det et stort udekket felt, mener Torp, som også har evner med kniven. I løpet av de siste årene har han laget 600–700 spaserstokker av materialer han har funnet i skogen rundt huset sitt i Veldre i Ringsaker. Omsetningen er det ikke noe å si på.

Hans Asbjørn Holm

Kunstnernavn

Hver sommer er Kåre Håvard Torp, med kunstnernavnet KåHå2, å finne på festivaler og arrangementer i hjemfylket Hedmark. Han tegner portretter for 70 kroner, og det er ytterst sjelden at modellen eller kunstneren er misfornøyd med resultatet.

– Hvilke karakterer liker du best å tegne?

– Nei vet du hva, det var et dårlig spørsmål. Jeg har ingen favoritter. Det er hvordan jeg opplever mennesket foran meg og kontakten vi får mens jeg tegner, som avgjør hvordan resultatet blir og hvilken teknikk jeg velger for å få en mest mulig personlig gjengivelse av uttrykket, sier han.

Torp forteller at livet hans fikk nye perspektiver da han ble 70 år. – Jeg har hatt mange gode stunder som doktor og har opplevd utallige personlige gleder i yrkeslivet. Men jeg tror at nye gleder ligger foran meg, såfremt jeg får beholde helsen, sier han.

Det faller lett å spørre 85-åringen om hvordan livet hans ser ut om fem år. Han innvender tørt at et femårsperspektiv fortoner seg som noe kort, men la gå: – Jeg tror nok mine nærmeste mener at jeg surrer litt i det daglige, men dette står i sterk kontrast til nivået jeg føler at jeg er på som tegner og idémaker i dag, sier han. Han stopper opp et øyeblikk: – Kanskje er det formastelig å uttale seg om fremtiden i min alder. Det er vel noen som blir provosert av det, og jeg vil nødig virke hovmodig. Men jeg vil si at jeg har bare gode dager og har ingen følelse av at alderen tynger.

– Hva innebærer livskvalitet for deg?

– Livskvalitet har mye med ensomhet å gjøre. Å få være i fred og i stillhet er en forutsetning for å glede seg over samværet med andre eller for å oppnå god kontakt med mennesket jeg skal tegne, svarer han.

Hans Petter Aarseth

Ønsker oppdrag

Som tegner får Kåre Torp stadig flere oppdrag. I fjor høst var han til stede under årsmøtet i Finnmark legeforening og tegnet deltakerne en etter en. – Ryktet går om at jeg tar oppdrag på bestilling, men jeg vil ha enda mer å gjøre, gjerne for tidsskrifter eller enkeltpersoner. Jeg tegner for å utvikle meg og skape mening i det livet som ligger foran meg. Forhåpentligvis gleder jeg også de jeg tegner, sier Torp.

Han søker ikke nye oppdrag for pengenes skyld; et portrett koster rundt 70 kroner og en større bestilling tar han 200 kroner for. Om eventuelle reiseutgifter skal dekkes, har han ingen skarp mening om. Det kommer an på distansen og kan alltids diskuteres.

Adresse: Kåre Håvard Torp, Ellevsæterveien 647, 2380 Brumunddal. Telefonnummer 62 35 63 33.

Olav Helge Førde

Anbefalte artikler