Bomskudd!

Artikkel

Dette er en helseopplysningsbok for kvinner som er midtveis i livet. Forfatteren ønsker å gi kvinner kunnskap om de vanligste sykdommene som rammer kvinner, og om de sykdommene som rammer kvinner på en annen måte enn de rammer menn.

Etter å ha lest boken spør jeg meg hvordan den kan ha blitt utgitt i den formen den har. Riktignok inneholder boken grundig og oppdatert omtale av noen sykdommer som rammer kvinner i alderen 40+. Men disposisjonen virker rotete og ulogisk. I en tid hvor det rettes berettiget kritikk mot et magert kroppsideal, starter denne helseboken med å omtale overvekt og slanking. Diabetes er ikke omtalt under kapitlet om stoffskiftesykdommer.

Språket er i enkelte sekvenser altfor preget av faguttrykk til at boken egner seg som folkeopplysning. Jeg har sitert avsnitt for velutdannede venninner, og de forstod ikke teksten. Uttrykk som autoreaktive T-celler og reseptor for IgG egner seg dårlig i en bok for allmennheten. En annen innvending er at språket stedvis er så dårlig at jeg tviler på språkvaskerens kompetanse.

Boken ser lekker ut med et innbydende omslag, glanset papir og vakre fotografiske illustrasjoner. Det hjelper bare så lite når innholdet ikke står i stil med innpakningen. Dette er ikke en bok jeg vil anbefale noen å spandere 348 kroner på.

Åsa Rytter Evensen

Røa bydelsadministrasjon

Oslo

Anbefalte artikler