Leksikon om syns- og hørselshemninger

Bokomtaler
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Leksikonet av Regi Theodor Enerstvedt er et oppslagsverk som omfatter ca. 3000 ord. Leksikonet består av fem bind, ordnet alfabetisk på i alt 1295 sider. Dette leksikonet representerer én manns arbeid, tydeligvis en ildsjel som over 12 år har samlet og skrevet dette.

  Boken gir et interessant historisk innblikk i både medisinske og mer sosiologiske syn på multifunksjonshemmede med kombinasjonen syns- og hørselshandikap over tid. Oppslagsverket representerer en blanding av forklaring av relativt velkjente medisinske begreper, som f.eks. Babinskis refleks og mer bibliografiske opplysninger som kort livsoppsummering av personer som har vært viktige i døve og blindes utdanning og habilitering.

  Verket inneholder ingen figurer og oppsettet er særdeles ydmykt når det gjelder layout, hvilket burde tilsi en lav kjøpspris. Oppslagsverket inneholder interessante historiske elementer som kan være nyttig for dem som er historisk interessert i syns- og hørselshemming. Andre oppslagsord synes ikke å passe inn i sammenhengen, f.eks. omtalen av en svært sjelden autosomal recessiv leukoencefalopati, Alexanders sykdom, og verket er en ikke særlig stramt redigert blanding av rariteter, filosofiske, historiske og medisinske observasjoner og fakta. For personer med historisk, sosiologisk og spesialpedagogisk interesse i behandling og habilitering av døve og døvblinde kan enkelte deler av verket være til nytte, selv om leksikonet ikke kan anbefales som et absolutt ”must” for flesteparten av dem som jobber med utredning og habilitering av hørselshemmede. I en eventuell senere utgivelse får man håpe på en ekstern redigering av det arbeidet som representerer en imponerende innsats fra en enkelt engasjert, historisk interessert person.

  LisbethTranebjærg

  Medisinsk genetisk avdeling

  Regionsykehuset i Tromsø

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media