Nytraktet kaffe ved verdens nordligste sykehuskantine

Aktuelt
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Fra kantinen ved Hammerfest sykehus har vi panoramautsikt over byen, havnen og hurtigruten på vei ut Sørøysund. Hyggelige og rause kantineansatte veier noe opp for hårreisende priser og håpløse åpningstider.

  Artikkel

  Kvalitet : Dersom man er heldig og har lunsj fra før klokken 1130, kan man få ciabatta med roastbiff istedenfor den tradisjonelle skinken og hvitosten. I disken er det stort sett hvitt brød, ulike typer bagetter og bagels, men pålegget er kjedelig. Når administrasjonen har spist lunsj, er utvalget i disken heller dårlig for leger som skal ha en matbit mellom visitt og nye gjøremål.

  Prisene er hårreisende: fra 8 kroner for rundstykker til 21 kroner for en ciabatta. Dersom man komponerer sitt eget pålegg, går prisen raskt ned, og man kan selv bestemme hva man vil blande i salaten.

  Det serveres ofte gode lunsjretter som pasta, gryteretter med deilige sauser og brød til, men lite grønnsaker og salater. Prisen er mellom 25 og 30 kroner.

  Kjøkkenet opererer med en fiks middagsmeny, det vil si den samme maten serveres på samme ukedag, slik at man kan planlegge når man vil holde seg unna eller bør spise middag i kantinen. Middagskvaliteten varierer, salat og grønnsaker er det lite av og prisen svinger fra 45–60 kroner. Dessert og kaffe er aldri inkludert. Av og til har det dukket opp ferdigstekt kylling med tilbehør som kan varmes i mikrobølgeovnen som er lett tilgjengelig. Dessverre overstiger fettinnholdet anbefalt nivå for åpne koronarkar.

  Kjøkkenet arrangerer italiensk uke, viltuke, koldtbord og mat over andre temaer, og skal ha ros for kreativiteten.

  Kaffen : Velsmakende, fyldig og varm nok, alltid nytraktet, iallfall midt på dagen. En kopp koster 5 kroner, men det er uten påfyll.

  Atmosfære og miljø: Kantinen er sykehusets perle. To vegger med panoramavinduer gjør at man kan skue byens severdigheter og sentrum med havnen og kirken. Vi ser hurtigruten som legger til kai og som drar nordover gjennom Sørøysundet. Tyven heter fjellet med TV-masten, og er et yndet tursted for de sprekeste av oss. Men det vakreste er likevel Håja, den karakteristiske øya i Sørøysundet som ligger der som en optisk illusjon. På klare dager ligger den langt unna og får oss til å drømme om Mack-øl og måsegg eller om distriktets beste multebær. Når tåken siger innover sundet, ligger Håja helt oppi fjæresteinene og lokker oss til å tro at vi kan svømme dit, ca. en mil ut i sundet. Uansett vær er Håja et vakkert skue.

  Terrassen utenfor kantinen benyttes av alle på varme dager med bra vær, i ruskevær er det bare røykerne som møtes der. Kantinen er åpen både for ansatte, pårørende og pasienter, så man må vokte snakketøyet sitt før man drar i gang en faglig diskusjon om konkrete pasienter.

  Alt i alt er kantinen et trivelig sted i vår hektiske hverdag. Dette skyldes ikke minst betjeningen som alltid har en hyggelig replikk på lager og lar oss handle «på krita», til tross for en plakat der det står «ingen kreditering». De slår av prisen på kaffen innimellom, kommer bort med desserten de ikke fikk solgt og fyller på litt ekstra mat dersom du ser sulten ut. Det er mulig å sette av middag og hente den på kjølerommet etter kantinens stengetid.

  Tilgjengelighet : Åpningstiden er katastrofalt dårlig: hverdager mellom 0900–1630 og bare tre kvarter i helgene. Alternativet er automater i gangen med et heller dårlig utvalg av halvfabrikater og fettrike hamburgere eller bagetter med den sedvanlige osten og skinken.

  Vurdering : Prisnivået er høyt på de fleste varene og åpningstiden er for kort. Selv om kvaliteten på maten varierer, er det som oftest velsmakende. Miljøet i kantinen er bra og betjeningen suverent hyggelig. Dette trekker opp, og jeg gir kantinen ved Hammerfest sykehus tre av seks mulige saltbøsser.

  Tidligere testet

  • Nr. 24/99 Regionsykehuset i Tromsø, tre saltbøsser

  • Nr. 26/99 Harstad sykehus, fire saltbøsser

  • Nr. 28/99 Rana Sykehus, tre saltbøsser

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media