Mønstersykehus i Tanzania trenger leger

Aktuelt
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  – Vi trenger leger, gjerne entusiastiske pensjonister som vil gjøre en innsats i Tanzania, sier Ole Halgrim Evjen Olsen som har ledet Haydom Lutheran Hospital siden 1961.

  Artikkel
  Ole Halgrim Evjen Olsen opererer. Foto privat
  Ole Halgrim Evjen Olsen opererer. Foto privat

  «I nordlige del av Tanzania driver norsk misjon sannsynligvis Afrikas beste sykehus,» skrev Øistein Ylvisaker, kirurg ved Vefsn sykehus, i et leserinnlegg i Tidsskriftet nr.10/1999 (1). Han var opptatt av den akutte tørke- og sultkrisen som Tanzania opplevde våren 1999. Denne førte til at pasienter ikke kunne betale for behandling og mange døde.

  300 000 mennesker sokner til sykehuset. Ryktene går om den gode kvaliteten på behandlingen og pasienter strømmer til fra fjern og nær (2). Sykehuset som har 414 sengeplasser, hadde i 1998 11 000 innleggelser. Det ble utført over 3 000 operasjoner og bistått ved 2 200 fødsler, 360 ble forløst med keisersnitt. Ved sykehusets 20 utestasjoner ble 22 800 mødre og 60 000 barn undersøkt og 45 000 vaksinert. Haydom har mer enn 300 ansatte, men altfor få leger.

  Han sier at sykehuset er lite plaget av infeksjoner forårsaket av gule stafylokokker. Provisoriske løsninger som å klippe opp gamle lakener til bandasjer, øker ikke antall infeksjoner, mener Evjen Olsen. De vanligste diagnosene ved sykehuset er betennelser i beinvev, malaria, tuberkulose og revmatiske hjertelidelser blant unge mennesker.

  Et sykehus i Afrika som drives av en religiøs organisasjon, lever med økonomiske kriser og tvinges til å drive så effektivt som mulig. – Sykehuset tilhører den lokale kirken, likevel er Haydom Lutheran Hospital blitt et referansesykehus for de mindre sykehusene i området, sier Evjen Olsen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media