Hudtransplantasjon

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Sammendrag

  Transplantasjon av hud ble tatt i bruk for å lukke sår kort tid etter at Reverdin hadde introdusert hudtransplantasjoni 1869. Delhudstransplantat består av epidermis og deler av dermis, fullhudstransplantat av epidermis og hele dermis.Brusk med huddekking kalles sammensatt transplantat. Hudtransplantat kan være autotransplantat, isotransplantat,allotransplantat og xenotransplantat, avhengig av donor.

  Delhudstransplantat blir brukt til å behandle sår som ikke kan lukkes med suturer, fullhudstransplantat eller lokalerotasjonslapper. I brannskadebehandling og ved kirurgi i forbindelse med nekrotiserende fasciitt kandelhudstransplantasjon være livreddende. Ved agenesi av vagina brukes delhudstransplantat til konstruksjon av skjeden.Operasjonsdefekter i munnhulen der spongiøst beinvev er blottlagt, kan få tilheling ved bruk av delhudstransplantat.Når bukveggen er ødelagt, kan delhudstransplantat legges på serosa og gi dekking og beskyttelse av bukorganene.Fullhudstransplantat blir brukt for å rekonstruere ansiktsdefekter, i forbindelse med håndkirurgi og ved rekonstruksjonav urethra ved hypospadi. Sammensatte transplantater kan brukes ved rekonstruksjon av nesevinge.

  I denne artikkelen blir indikasjoner for hudtransplantasjon, kirurgisk teknikk og oppfølging presentert. Hudbank ogbruk av allotransplantat som midlertidig sårdekking omtales. Kunstig hud og hudsubstitutter gjennomgår for tidenklinisk utprøvning.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media