Forfatterinformasjon fra siste artikkel
Dag Viljen Poleszynski (f. 1946) er dr.philos., faglitterær forfatter og ansvarlig redaktør av Helsemagasinet VOF.
Ingen oppgitte interessekonflikter.
Email: viljen@powertech.no
Artikler av Dag Viljen Poleszynski
Re: Hvem har villedet Trond Mohn?
- Dag Viljen Poleszynski,
- Iver Mysterud
01.12.2015:
J. Breivik kom i Tidsskriftet nr. 17/2015 med et tilsvar til vår kommentar til artikkelen «Hvem har villedet Trond Mohn?» (1). Her fremsetter Breivik flere feilaktige påstander om hva vi skrev. Vi skrev ikke at et «kosthold med mye fett og lite sukker er løsningen på samfunnets kreftproblemer», men...
Re: Hvem har villedet Trond Mohn?
- Iver Mysterud,
- Dag Viljen Poleszynski
22.09.2015:
«Som mange andre er Mohn altså blitt forledet til å tro at løsningen på samfunnets kreftproblemer kan være nært forestående,» skriver Jarle Breivik i en kronikk i Tidsskriftet (1). Vi argumenterer her for at en rasjonell strategi mot kreft er å legge om kostholdet slik at det er i pakt med det våre...
Myndighetenes ernæringsråd bør revideres
- Dag Viljen Poleszynski,
- Iver Mysterud,
- Fedon A. Lindberg,
- Stig A. Bruset
19.11.2009:
Medisinaldirektør Karl Evang hadde i 1938 klare oppfatninger om hvordan «et moderne sundhetsapparat» burde utformes. Viktigst var å samordne Storting og Regjering med medisinsk ekspertise. Statlige ernæringsråd ble til mens forskning, byråkrati, landbruk, industri og handel inngikk i tettere...
Karbohydratfattig kosthold må anbefales
- Dag Viljen Poleszynski,
- Iver Mysterud
12.06.2008:
Kåre I. Birkeland hevder i Tidsskriftet nr. 8/2008 at økt inntak av mettet fett er forbundet med økt LDL-kolesterolnivå og at karbohydratrike matvarer er våre viktigste kilder til en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter (1). Til dette ønsker vi å innvende: Lavkarbohydratkosthold er den...
Etter den søte kløe…
- Iver Mysterud,
- Dag Viljen Poleszynski
06.10.2005:
Det er ingen nyhet at kostholdseksperter er uenige, men uenighet bør ikke slå ut i sjikane, slik Christian Drevons anmeldelse av vår bok Sukker – en snikende fare fremstår (1, 2). Han finner intet positivt å si om noen av de 18 kapitlene. Vi hevder bl.a. at sukker kan hemme immunapparatet så kraftig...
I. Mysterud & D.V. Poleszynski svarer:
- Iver Mysterud,
- Dag Viljen Poleszynski
09.09.2004:
Vi er glad for at Ottar Christiansen deler vårt syn om at et evolusjonært perspektiv på kosthold er viktig, og er enig i at debatten kan kreve et perspektiv som strekker seg lenger tilbake enn 10 000 – 20 000 år. Menneskelinjen evolverte i løpet av pleistocen fra å være vegetarianere som spiste...
I. Mysterud & D.V. Poleszynski svarer:
- Iver Mysterud,
- Dag Viljen Poleszynski
12.08.2004:
John Roger Andersen mener at vår kronikk var «ensidig negativ og ubalansert», men vi kunne gått mye lenger i kritikken av korn som hovedmatvare for mennesker, basert på omfattende dokumentasjon (1) – (5). Andersen finner koblingen mellom redusert korninntak og økt kjøttinntak og økt forekomst av...
Evolusjon, kosthold og livsstil
- Iver Mysterud,
- Dag Viljen Poleszynski
06.05.2004:
Overgangen fra jakt og sanking til jordbruk førte generelt til dårligere helse, først og fremst forårsaket av det store innslaget av korn i kostholdet. Korn mangler en rekke næringsstoffer og kan utløse autoimmunsykdommer og psykologiske og nevrologiske lidelser. Mennesket mangler fysiologiske og...