Grete Bjørang

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Vår kjære venninne Grete Bjørang døde 7. november 2022 etter lengre tids kreftsykdom.

  Grete ble født og vokste opp i Haugesund. Hun studerte medisin i Oslo og etter turnustjenesten var hun assistentlege ved øre-nese-hals-avdelingen i Tromsø i tre år. Etter en kortere periode ved Tønsberg sykehus begynte hun i 1979 som bedriftslege ved Årdal og Sunndal Verk i Holmestrand. I 1987 ble hun bedriftsoverlege i Vestfold fylkeskommune og fra midt på 1990-tallet bedriftsoverlege i Narvesen. Fra 2002 inntil hun gikk av med pensjon var hun assisterende fylkeslege i Vestfold. Hun var leder av Norsk bedriftslegeforening i årene 1988–91.

  Grete nøt stor tillit og respekt i sitt arbeidsmedisinske virke. Frittalende, med tydelige og veloverveide meninger, tro mot sine idealer. Som assisterende fylkeslege var hun uredd i sin påpekning av forbedringsområder i helsetjenesten. Hun hadde en imponerende arbeidskapasitet og faglig velbegrunnede vurderinger.

  Grete møtte sin Tor i studietiden, og med etter hvert tre sønner etablerte de seg på et småbruk i Vestfold. På fritiden gikk mye tid med til hunder, hester og utendørs trening. Hytta på stølseiendommen i Valdres ble mye brukt, og etter hvert også ferieleiligheten i Syd-Frankrike. De siste årene bodde Grete og Tor mest i Valdres.

  Venninnene i vår Doktorklubb ble kjent med Grete da vi startet på studiet i 1965, og vi ble en sammensveiset gjeng som etter avtjent turnus og stillinger innenfor ulike spesialiteter rundt i landet ble mer samlet i østlandsområdet. Grete var en viktig bidragsyter til at sterke bånd ble knyttet. Doktorklubben har vært et viktig forum for diskusjoner om helsepolitikk og andre verdensproblemer, og om personlige utfordringer i yrkes- og privatliv. Én i gruppen døde av kreftsykdom for ni år siden, og hun og Grete står for oss som forbilder for hvordan å leve med og takle alvorlig sykdom. Grete var åpen om sine opp- og nedturer, og imponerte oss stort hver gang hun greide å komme til krefter igjen etter krevende behandlinger i løpet av sitt tolv år lange sykdomsforløp. Hun brukte fjellterrenget i Valdres aktivt, med Tor som støttespiller og bestevenn. Hennes personlige egenskaper kom godt med: usentimental og tapper, sterk og sporty, klartenkt og tydelig, omgjengelig, humoristisk, entusiastisk.

  Våre tanker går til Tor og sønnene Petter, Ola og Andreas og deres familier. Grete var svært stolt av dem alle.

  Savnet etter Grete blir stort. Vi takker for at vi fikk ha henne til stede i våre liv.

  På vegne av nære venninner fra avgangskull 1971-1.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media