En lærerik dag på operasjonsstua

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Per-Henrik Randsborg er overlege og knekirurg ved Ortopedisk klinikk, Akershus universitetssykehus. – Spenningen stiger når første operasjon starter. Operasjonen i dag er ekstra avansert og tidkrevende.

  Foto: Marte Nordahl
  Foto: Marte Nordahl

  6:10 Vekkerklokka ringer. Som det vanedyret jeg er, spiser jeg frokost bestående av müsli, banan og eplebiter.

  06:35 Jeg setter meg inn i bilen, klar for nok en hektisk dag.

  06:50 At jeg er tidlig ute, gjør at jeg får ladeplass til bilen. Jeg skynder meg til hovedbygningen og inn på Ortopedisk klinikk i 5.etasje.

  07:00 Dagen i dag kommer til å bli lang, og jeg går igjennom en rekke e-poster og pasientjournaler for å få oversikt.

  07:20 Den første pasienten på dagkirurgen skal ha en rekonstruksjon av fremre og bakre korsbånd med autograft. Siden dette er noe vi sjelden utfører, frisket en kollega og jeg opp metoden i går. Vi gjennomgikk operasjonsplanen i detalj. Jeg kjenner at jeg er spent, men likevel klar for dagens første operasjon. Både fremre og bakre korsbånd i tillegg til et sideligament er røket, og pasienten har hatt et dårlig fungerende kne i mange år. Forhåpentligvis vil operasjonen gjøre kneet mer stabilt.

  07:30 Jeg holder internforedrag på avdelingen, der jeg forteller om forskningen min. Jeg skal holde to slike foredrag, og presenterer også forskningen på det årlige ortopediske høstmøtet. Min første studie omhandler forskjeller mellom menn og kvinner i risiko for reoperasjon etter kneprotese. Den andre studien er om maskinlæring, noe jeg har brukt til å analysere risikoen for dårlig eller godt resultat etter korsbåndkirurgi.

  08:15–08:30 Sammen med en fysioterapeut og en sykepleier holder jeg pasientundervisning i form av en såkalt kneskole for neste ukes protesepasienter. Undervisningen går på rundgang mellom kollegaene og holdes omtrent én gang i måneden.

  Foto: Marte Nordahl
  Foto: Marte Nordahl

  09:05–11:45 Vanligvis har vi tre–fire operasjoner på hver operasjonsstue. I dag har vi kun to, fordi operasjonene er tidkrevende.

  Første operasjon starter. Det mest utfordrende er å plassere boretunnelene for de nye leddbåndene på riktig sted. Siden kneet har en del slitasjeskade, tar vi oss god tid. Til vanlig anvender vi blodtomhet for å kunne se godt mens vi opererer. Ved lange operasjoner som i dag høster vi graftene (transplantatene) først uten blodtomhet. Her utgjøres disse av en sene eller ligament fra en annen del av kneet.

  Selv om sluttresultatet blir veldig bra, ser vi at vi trenger å øve mer for å få opp tempoet. Eksempelvis kunne vi ha endret rekkefølgen på boring av tunnelene og forbedret hvordan og når vi høster graftene. Alt i alt lærte vi en god del av operasjonen.

  12:05 Endelig lunsj. Etter den lange operasjonen er jeg skrubbsulten, og det frister ikke med flesk og duppe i dag. Jeg rasker heller med meg en grov bagett med ost og skinke og en eplejuice.

  12:30 Jeg fyller alle detaljer fra formiddagens operasjon inn i en nasjonal database. I tilfelle det oppstår komplikasjoner, er det viktig at arbeidet er godt dokumentert.

  13:30 Andre operasjon starter. Denne pasienten har røket bakre korsbånd og skal få rekonstruert korsbåndet ved hjelp av et hamstringssenegraft. Operasjonen tar i overkant av en time. Prognosen for denne pasienten er god.

  15:00 På vei tilbake til kontoret kjøper jeg med meg en kaffe og ser til en pasient med kneprotese som jeg opererte dagen før. Pasienten har det bra og er allerede oppe og går med prekestol.

  16:00 Den andre kirurgen og jeg har debrifing etter dagens operasjoner. En slik oppsummering av dagen er en viktig og nødvendig rutine.

  Foto: Marte Nordahl
  Foto: Marte Nordahl

  16:25 Veiledermøte er i gang. Jeg er hovedveileder for en kollega som skal ta doktorgrad, og nå oppsummerer vi hvordan stipendiaten ligger an. Dette gjør vi med ujevne mellomrom for å sørge for at det er fremdrift i prosjektet.

  16:45 Jeg tar en titt på operasjonsprogrammet fremover. Det er utfordrende å finne operasjonsdatoer for alle pasientene vi har på venteliste. Å finne passende kirurg til hver enkelt operasjon er også et komplisert puslespill.

  17:15 Arbeidsdagen avsluttes, og jeg setter meg i bilen. Mye trafikk gjør at turen hjem tar dobbelt så lang tid som morgenens tur til jobb. Jeg hører på NRK Nyheter og ringer kona for å høre hvordan hun ligger an. Alle dager er heldigvis ikke like lange.

  17:40 Kort tid etter at jeg kommer hjem, sovner jeg på sofaen og våkner etter en halvtime. Middagen blir dermed utsatt.

  Per-Henrik Randsborg

  Overlege ved Ortopedisk klinikk, Akershus universitetssykehus og førsteamanuensis ved Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo.

  Jobber som knekirurg og er nestleder i Norsk ortopedisk forening. Han interesserer seg for klinisk forskning, er veileder for flere ph.d.-kandidater og er medlem av Tidsskriftets redaksjonskomité.

  19:15 Kona, som har kommet sent fra jobb, får servert stekt laks surret i sitronsaus med stekte poteter. Vi er litt late og får levert tre middager i uka fra en matkasseleverandør, så vi slipper å finne på hva vi skal ha til middag hver dag. Under middagen kommer den yngste datteren vår hjem fra fotballtrening.

  21:30 Sammen med kona fortsetter jeg på Netflix-serien Ozark. Å se på serier er hyggelig og enklere å få til enn filmtitting.

  23:30 For å koble av leser jeg litt i biografien til Keith Richards. Jeg føler meg veldig sunn når jeg sammenligner meg med ham.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media