Musikk, dans og fastlege

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Medisinskfaglige bautaer, eksepsjonelle personligheter, rikskjendiser og stødige byråkrater. Legeforeningens medlemsregister har over 38 000 navn og rommer utallige historier. Aktuelt i foreningen har møtt et medlem som lager historier på løpende bånd.

  MANGE JERN I ILDEN: – Det tiltrakk meg å være selvstendig næringsdrivende og å jobbe på lag med andre leger, sier Linda Luu…
  MANGE JERN I ILDEN: – Det tiltrakk meg å være selvstendig næringsdrivende og å jobbe på lag med andre leger, sier Linda Luu. Foto: Andreas Haslegaard

  Linda Luu er fastlege, regissør, musiker og nå helsegründer.

  – Jeg har vært heldig med personligheten min. Jeg sier ja til mye og ser alt som en mulighet. Jo mer jeg gjør, jo mer energi får jeg, sier Linda Luu.

  Mye og mangt

  Mye og mangt

  «Denne dama må være 100 år!». Første gang jeg leste om Linda Luu, mulmet jeg dette for meg selv.

  For CV-en hennes er svulmende av ting som er gjort, laget og opplevd: lederverv i Norsk medisinstudentforening, tillitsvalgt for turnusleger i Helse-Midt, klimafestivalsjef, lokalpolitiker, musiker, teaterregissør og produsent med oppsetninger i Operaen i Oslo, helsegründer, mor til to, fastlege. For å nevne noe.

  Å ha bygget opp en helsestasjon i Kambodsja etter at turnustjenesten var ferdig, er bare en unnselig fotnote. Og enda er ikke Linda Luu ferdig med 30-årene!

  Hvordan er det mulig? Kanskje finner vi noe av svaret allerede helt i starten.

  – Jeg kom inn på medisinstudiet på NTNU i Trondheim, og så ble jeg dratt inn i politikken der oppe. Slik fikk jeg utløp for både interessen for medisin og for samfunnsarbeid, erindrer Luu.

  Stolt tillitsvalgt

  Stolt tillitsvalgt

  Med et stort spenn i interesser var det naturlig å påta seg flere oppgaver parallelt. Og så ballet det bare på seg etter det. Selvfølgelig måtte hun da også bli tillitsvalgt.

  – Jeg mener de som ikke har vært tillitsvalgt har gått glipp av veldig mye. Ikke bare får du innflytelse, men også innsikt i hvordan ting fungerer, forteller Luu. Hun legger til:

  – Som tillitsvalgt får man bredere horisont og man ser mer hvilke ringvirkninger endringer får.

  Først og fremst fastlege

  Først og fremst fastlege

  Lege, musiker og regissør. Selv om hun har fått til mye innen kulturproduksjon og elsker å jobbe kreativt, er hun tydelig på hva hun identifiserer seg som.

  – Det er lege jeg først og fremst er. Det er det jeg bruker mest tid på.

  Det er åpenbart at Linda Luu liker å sysle med ymse. Dermed falt spesialisering innen allmennmedisinen seg helt naturlig for henne.

  – Jeg var heldig som fant et område innen medisinen som passer meg. Jeg er glad i mennesker, og synes det er gøy å kunne være med på utviklingen til mennesker jeg møter. Både hvordan de har det som personer og som pasienter. Jeg føler meg privilegert som får sitte og høre på hva folk har å dele. Mange av mine pasienter har ikke noen andre, de har bare meg å gå til, forteller Luu.

  Omfavnet næringsdriften

  Omfavnet næringsdriften

  For mange nyutdannede kan terskelen inn i fastlegepraksis med næringsdrift og alt som hører til det, virke avskrekkende. Men for doktor Luu var det helt motsatt.

  – Det tiltrakk meg å være selvstendig næringsdrivende og å jobbe på lag med andre leger, sier hun.

  Luu mener friheten til å forme egen arbeidshverdag, stor variasjon og å drive sin egen bedrift er med på å gjøre fastlegejobben spennende og utfordrende. Men hun erkjenner at å drive virksomhet ikke nødvendigvis er for alle. For mange kan det bli en svært kilen situasjon å jobbe med faget man elsker og være hardcore bedriftseier samtidig. Rett og slett fordi leger ikke er utdannet til å drive et legekontor.

  – Økonomi og regnskap, som mange kvier seg for å gjøre, er for eksempel bare en liten del av driften, sier Luu og fortsetter:

  – Personalansvar, GDPR-problematikk, data, forskjellige systemer, investeringer. Det er så mye å forholde seg til, at vi bare så vidt holder hodet over vann, sier Luu, som tror driftsdimensjonen kan få leger til å søke seg bort fra fastlegeyrket.

  Nå også helsegründer

  Nå også helsegründer

  Og ved foten av denne innsikten begynner det nyeste kapittelet i historien om Linda Luu: helsegründervirksomhet på fritiden.

  – Mannen min, broren min og jeg har startet opp et eget selskap, «Helsekontor forvaltning», som hjelper fastleger med alt av forvalting og styrearbeid ved virksomheten. Legene beholder full kontroll over praksisen og bestemmer alt, men vi kommer inn og bistår med praktisk driftsarbeid.

  Et konkret eksempel: Bygningen til legekontoret skal males. Legene kommer på styremøtet og bestemmer hvordan det skal se ut. Så tar Helsekontor forvaltning over, henter inn anbud, følger opp og får prosjektet gjennomført. Samme prinsipp overføres til alle andre aspekter ved næringsdrift, redegjør Luu.

  – Oslo kommune har vist begeistring for tiltaket vårt med å levere tjenester som hjelper å skape bedre legekontorer, og har invitert oss med på møte med fastlegene i byen. Vi har allerede noen pilotkunder, så nå kjører vi i gang!

  Styrker det offentlige

  Styrker det offentlige

  – Det som er så fantastisk, er at dette styrker det offentlige helsevesenet. Når legene får hjelp til å drifte, så får de får mer tid til å være leger, sier en entusiastisk Luu.

  – Fastlegekrisen er komplisert og sammensatt, det er ikke mulig å løse den med enkle, raske løsninger. Men for at fastlegeordningen skal kunne møte fremtiden, kan dette være en del av løsningen, avslutter Luu.

  Det er ingenting som er sikkert her i livet. At dette intervjuet ikke blir det siste å lese med Linda Luu, det føles likevel som et «safe bet».

  Til det er hun for heldig med personligheten sin.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media