Tilbakeblikk på Ullevål
Eivind og Inger møttes på nyttårsfest hos felles venner i 1967. I årene som fulgte var begge i utlandet, Eivind i Frankrike og Inger i Tyskland og England. De holdt kontakten ved å skrive brev til hverandre.
I 1970 giftet de seg. Eivind disputerte om hjertets elektrofysiologi ved Universitetet i Tromsø i 1982.
– Jeg begynte på Ullevål sykehus i 1984 og fire år senere ble jeg overlege. Her fikk jeg i oppdrag å organisere pasienter som skulle utredes og opereres. Jeg laget et styringsprogram for hjerteavdelingen og det første datanettverket på Ullevål sykehus. Systemet fulgte pasientene fra de ble innlagt, til journal ble opprettet, via hjertemøte videre til venteliste, operasjonsliste og epikriser. Datanettverket fungerte til litt over årtusenskiftet før sykehuset fikk egne pasientadministrative systemer, forteller Eivind.
Hans hovedarbeid på Ullevål sykehus var knyttet til hjertearytmier og hjertestartere. Eivind opplyser at han har operert inn minst et par tusen slike.
– Det jeg kanskje er mest stolt av er oppbyggingen av en funksjon for ekstraksjon av gamle ledninger og hjertestartere. Infisert utstyr er veldig farlig og ikke så enkelt å fjerne på en trygg måte, ledningene gror godt fast inne i årene og hjertet. Vi startet i 1997. Jeg allierte meg med en dyktig kardiolog i Pisa, Italia, Maria Grazia Bongiorni, som var «europamester» på dette. Hun hadde utviklet en smart metode som var mer skånsom og rimelig, men like effektiv som amerikanernes kostbare laserhylser. Funksjonen har vært landsdekkende, og vi har hatt mange pasienter fra Island og Sverige. Svenskene kom så til oss for opplæring. Ullevål har vært blant toppene i Europa hva angår volum, med suksessrate på oppunder 100 prosent og fravær av komplikasjoner. Jeg har også vært med på å lage internasjonale retningslinjer for opplæring av «ekstraktører», forteller han.
I 1998 lanserte Eivind Platou Pacemakerregisteret. Han fikk hjelp av en god programmerer til å bygge det. Arbeidet kom i tillegg til den andre kliniske jobben han gjorde. Det ble avløst av et nytt pacemakerregister i 2021.