Operasjon gjorde inntrykk
Selv om hun vinglet innom både teaterverdenen og sosiologiens mysterier, ble det tidlig klart at det var lege hun ville bli.
– En kul i brystet var utløsende, tror jeg.
Etter å ha slått opp i Hjemmets Legebok og lest at det kunne dreie seg om alvorlig kreft, bar det videre til undersøkelse og snarlig operasjon.
Både 16-årige Camilla og pappa Thorvald var livredde.
– Heldigvis var det godartet, men fra jeg ble trillet inn på operasjonsstuen, godt premedisinert og omtåket, ble jeg bergtatt og fascinert av dette yrket. Og så gjorde det sterkt inntrykk at jenta i senga ved siden av meg fikk en vond beskjed. Jeg opplevde at livet er skjørt, man må utnytte hvert sekund – og at legeyrket appellerte til meg.
Heldigvis var det godartet, men fra jeg ble trillet inn på operasjonsstuen, godt premedisinert og omtåket, ble jeg bergtatt og fascinert av dette yrket
Hun drar fingrene gjennom de tykke krøllene.
– Jeg kunne sikkert endt opp i mange disipliner, for jeg synes absolutt alt var interessant på studiet, sier hun og fortsetter:
– Turnustjenesten på Helgelandskysten med legebåt og varierende mobildekning var fantastisk, men familiekabalen gjorde at vi ikke slo oss ned der, sier hun og tenker på både ektemannen Atle og de to sønnene sine Mathias og Emil.
Vår folkehelsesunne promenade pauser ved kvinneklinikkparken midt i Oslo sentrum.
Mens hun peker på den lange trappa hun og noen venner springer i hver lørdag, forteller hun om både assistentlege-, studie- og barselminner fra samme trapp.
Og selv om turen gjennom Oslo sentrum har tatt en nostalgisk vending, evner folkehelsedirektøren å vende tankene mot fremtiden. Åremålet som direktør varer til 2024.
Vi har vandret opp St. Hanshaugen, inn på instituttet og Stoltenberg har kvitret seg gjennom kantina.
Et par «Hei, hei!» og «Heisann!» senere befinner vi oss inne på det gamle biblioteket.
– Det har faktisk vært ille å ikke kunne være mer til stede her under pandemien fordi jeg har måttet være andre steder, særlig med departement og regjering, skyter hun inn.
Foto: Birgit Solhaug
– Hva vil du at Folkehelseinstituttet skal være?
– Jeg håper vi kan bli et folkehelseinstitutt som greier å bygge et kunnskapssystem for håndtering av store helsetrusler og bidra vesentlig med kunnskap for bedre helse i Norge og globalt. Og så må vi bli gode på å drive forskning i sanntid og bruke helsedata på en trygg måte. Hver dag legger vi igjen spor av vanvittige mengder data som vi må lære oss å utnytte med sterk demokratisk kontroll, det engasjerer meg, sier hun.
Inne på det gamle biblioteket omgis vi av infeksjonsmedisinske minner: permer med antitoksiner, brosjyrer om vannbåren smitte og et nedstøvet mikroskop.
Vi må erkjenne at pandemier og helsekriser sannsynligvis vil komme oftere enn før og begynne å øve på den neste
– Vi må erkjenne at pandemier og helsekriser sannsynligvis vil komme oftere enn før og begynne å øve på den neste, resonnerer hun.
Stoltenberg mener det også kan bidra til at den nasjonale rollefordelingen i kriser kan bli enda bedre.
– Vi må øve på kriser der hele samfunnet mobiliseres. Underveis i pandemien har vi manglet systematiske, raske måter å vurdere byrden av tiltak på. Vi må vite: Hva virker, og hva er verdt å gjøre? Når skal vi gjøre det? Hvem rammer det? Og så videre.
Vi blir avbrutt av en telefon.
Enda en pressemelding som skal korrekturleses før utsendelse.
– Jeg kan konsentrere meg om arbeidet hvor og når som helst, om så hjemme i stua med folk springende rundt meg, sier hun og krummer nakken over en bærbar PC.
Et par minutter senere, godkjent pressemelding og et tomt blikk ut på regnet som har blitt til sludd.
Stoltenberg gleder seg til jul.
– Vi har hatt sterke familietradisjoner i jula, men nå er det bare meg og Jens igjen fra den opprinnelige familien, og vi må finne en ny form for ei felles og fin jul – forhåpentlig med mindre jobb enn i fjor.
Hun regner med at det blir fullt hus i generasjonsboligen hun bor i.
– Atle og jeg har fått vårt første barnebarn, sier hun, og smiler.
– Jeg tror det vil inspirere til skikkelig julefeiring.