Nils Petter Aardal

Bjarte Askeland, Lorentz M. Irgens Om forfatterne
Artikkel

Foto: Tor Christensen

Det var med sorg vi mottok budskapet om Nils Petter Aardals død 19.12.2020. Han hadde lenge slitt med sykdom og var gradvis blitt svakere, men med god hjelp av familien kunne han være hjemme hos sine kjære helt til det siste.

Prosektor dr.med. Nils Petter Aardal (Norges siste prosektor) var født i 1942 og tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1967. Etter turnustjeneste ble han ansatt ved Gades institutt, Avdeling for patologi, der han fra 1974 hadde sitt arbeidsted resten av yrkeslivet. I 1983 disputerte han for den medisinske doktorgrad. Fra 1984 var han i en årrekke instituttbestyrer og fra 1990 styreformann for sykehusets Felles forskningssenter, en enhet som disponerte laboratoriefasiliteter. I sin forskning arbeidet han med biorytmer, cellekinetikk, cytologi og tumorbiologi.

Nils Petter betydde mye for mange. Han var aktiv på mange områder og nøt stor respekt gjennom sin faglighet, naturlige autoritet og lune humor. Han var han en dyktig og svært erfaren kollega. Som foreleser formidlet han kunnskap både grundig og underholdende.

Nils Petter hadde glødende interesse for god mat og vin. Som medlemmer i det internasjonale gastronomiske broderskapet Chaîne des Rôtisseurs delte han og hans kjære Sidsel tallrike måltider med gode venner og nøt bordets gleder. I mange år ledet Nils Petter styret i bergensavdelingen, før han ble leder for landsstyret i Norge. Heldige var vi som fikk gleden av å bli invitert hjem på Seiersbjerget for å nyte en flaske god vin eller flere fra hans rikholdige vinkjeller i vissheten om at Sidsel alltid sørget for utsøkt spise.

Etter at Nils Petter ble pensjonist, beholdt han sin interesse for faget. Han hadde i mange år medlemskap og tillitsverv i Det medisinske selskap i Bergen, der han og Sidsel hyppig deltok på møter og sammenkomster, selv etter at de hadde flyttet til Asker.

Nils Petter hadde også tid til mer åndelige sysler. Hans mangeårige medlemskap i Frimurerlogen betydde meget for ham helt til det siste.

Nils Petter levde et rikt og godt liv sammen med familien. Han vil bli dypt savnet, men også husket, for alt han betydde for oss som hadde gleden av hans vennskap. Våre tanker går nå til Sidsel, deres barn og barnebarn og resten av hans familie som sitter med savnet.

Vi lyser fred over Nils Petter Aardals minne.

På vegne av kolleger og hans tallrike venner

Anbefalte artikler