Kommentert artikkel
Kommentar

Kjære Marte

Anita Aalby
Forskningskoordinator
Interessekonflikt:  Nei

Det er leit at du fikk et innblikk i livet på utsiden på en slik uforberedt måte. Det var absolutt ikke meningen, tvert imot; Tanken er at du skal være så sliten at du ikke vet hva som foregår utenfor sykehusets fire falleferdige vegger. Du skal samle krefter til neste vakt, og ikke valse rundt på flotte kontorer der de både er fine i klærne og på håret. Du skal imponere dine venner med den glamorøse legetittelen din, slik at de ikke får seg til å fortelle om sin mondene hverdag på kontorer i glass og stål og usensurert internett. Mens du hufser rundt i en avførings- eller blodflekket pysjamas, med kjeksen du fant på vaktrommet i den ene hånden og urinprøven i den andre, retter de på skjørtet eller snippen og tar glassheisen ned til kantina med subsidierte, økologiske salater og gratis chai latte med ingefærinfusion.

I den polerte kantina diskuterer de hva som smakte best av veganburgeren og quinoa-salaten (og burde man ikke fått quinoa til burgeren?), og hvem som vil være på gruppe med hvem på neste omdømmeseminar på Son spa, og hverken stans-alarmer, personsøkere eller mobiltelefoner påkaller noens oppmerksomhet. Alle sitter, og ingen forsvinner. Men de er tross alt ikke like heldige som deg, Marte, som av og til får takknemlige blikk fra pasienter og pårørende, og kanskje en Sfinx Medium konfekt (169 kroner) hvis alt ender godt etter et tre uker langt sykehusopphold der du jobbet overtid annenhver dag og én ekstra helg for å sikre pasientens liv og helse. Bare husk å sette alt som koster mer enn 200 kroner på vaktrommet – den Medium Sfinxen kan du ta med hjem, så det er ikke fritt for frynsegoder i helsevesenet!

Det kan være like slitsomt å jobbe overtid på utsiden også, særlig når firmabilen er på verksted og lånebilen er litt for trang til to barneseter og et par venner med hjem på juleverksted. Heldigvis kan de jobbe hjemmefra når barna er litt pjusk etter for mye pepperkakedeig, og når de er litt slitne etter ukens lange møter og lange lunsjer i stål og glass og rene bordflater. Det gjøres i grunnen mye for at de ikke skal bli så slitne, og ergonomi er HR-avdelingens hovedanliggende. Alle må ha hev- og senkbare skrivebord, og gjerne en ball, hvis det er det de vil sitte på. Alltid underarmene PÅ bordet når du skriver på tastaturet, og skjermen i rett avstand fra kropp og øyne. Det trenger ikke du å tenke så mye på, Marte, siden du bare skal forte deg å lese i en journal mens pc-en henger og pasienten gråter på naborommet og det egentlig ikke er din pasient, men noen må gjøre noe før det skjer noe enda verre. Det handler om prioritering. Samfunnet først, så pasienten og så kan du gå hjem.

Men kom tilbake – please?

Vennlig hilsen

Bente Høie

Publisert: 20.08.2021
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media