Sigurd Nitter-Hauge

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Sigurd Nitter-Hauge døde 11. oktober 2019 etter lengre tids sykdom, 86 år gammel. Nitter-Hauge var professor i kardiologi ved Universitetet i Oslo og avdelingsoverlege ved Medisinsk avdeling B og senere Hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet i årene 1991–2003.

  Nitter-Hauge har betydd svært mye for utviklingen av norsk kardiologi og har hatt en rekke viktige verv i nasjonale og internasjonale kardiologiske foreninger. Han ledet Norsk Cardiologisk Selskap i årene 1984–88. Han har også ledet Hjerte- og karrådet, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningens spesialistkomite og Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. Internasjonalt var han styremedlem av European Society of Cardiology fra 1987 til 1994. Der hadde han hovedansvaret for den europeiske hjertekongressen (European Society of Cardiology Congress), som han også var med på å grunnlegge. Denne kongressen har nå flere enn 30 000 deltakende hjertespesialister hvert år og har blitt verdens største hjertekongress.

  Nitter-Hauge har mottatt en rekke utmerkelser og priser, blant annet Ole Storsteins pris for fremragende forskning innen kardiologi i 1979, gull- og sølvmedaljen til European Society of Cardiology, Norsk Cardiologisk Selskaps gullstetoskop for fremragende innsats for norsk og europeisk kardiologi, og Kongens Fortjenstmedalje i gull. Han var også æresmedlem i Norsk Cardiologisk Selskap og i American Heart Association.

  Etter at han sluttet på Rikshospitalet, skrev han sammen med mange medarbeidere historien om hjertemedisin ved sykehuset: Veien vi gikk – slik jeg så det.

  Sigurd var en varm og vennlig person med stor karisma. Han var godt likt av pasientene og hadde en positiv og støttende rolle for yngre kolleger.

  Vi er takknemlige for å ha arbeidet sammen med en markant personlighet i norsk kardiologi, som ledet Norges første og største hjerteavdeling i over 20 år.

  Våre tanker går til Johanne og øvrige familie.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media