Et sjokk
Klimaforkjemper, lege, forsker, tidligere modell, Petter Stordalens ekskone, miljøprisvinner, sklerodermipasient; mange roller til tross, det er som arbeidende styreleder i EAT Foundation hun drives fremover:
– Når du snakker om klima i et helseperspektiv, er det ufattelig mange flere som lytter. Helseargumentet er noe alle skjønner. Trump kommer aldri til å bry seg om miljø eller klima, men selv han kan ikke ignorere at mat nå dreper flere enn både alkohol, tobakk og narkotika.
Stordalen er fremoverlent når hun snakker. Hun står ikke lenger opp klokken 04 for å rekke en løpetur før jobb, men hun har fremdeles liten tid til å hvile når isen smelter under føttene på oss. Verdens matsystem står for en fjerdedel av klimagassutslippene. Det er blant annet dette organisasjonen EAT, som hun startet gjennom stiftelsen hun fikk i morgengave av eksmannen, jobber med å endre.
Gunhild Stordalen
Født januar 1979
Cand.med., Universitetet i Oslo 2007
Ph.d. Universitetet i Oslo 2010
Turnustjeneste Aker sykehus og Frogner Legesenter 2010–12
Styreleder og etablerer av Stordalen Foundation 2012
Etablerer EAT Initiative 2013
Direktør for EAT Forum 2013–d.d.
Mottok prisen Young Global Leader, World Economic Forum 2015
Mottok Global Leadership Award, United Nations Foundation 2019
EATs lokaler ligger midt i Oslo sentrum. Siden starten i 2013 har organisasjonen vokst fra tre frivillige til over 30 ansatte miljøentusiaster fra hele verden. En oransje logo lyser i store 3D-bokstaver i resepsjonen. På vei inn til Gunhild Stordalens kontor passerer vi et gigantfotografi av en løve. Den titter ned på oss med et nærmest anklagende blikk. På skrivebordet ligger boken Why Capitalism is wrong.
– Du mener kapitalismen har feilet?
– Ja, det gjør jeg. Vi trenger en ny og mer bærekraftig kapitalisme. Historien har vist oss at når kapitalismen slippes helt fri, og kortsiktig grådighet får bestemme, kan det gå veldig galt. Kapitalismen har ført til økende forskjeller, og når den ikke reguleres godt nok, blir resultatet ofte at det drives rovdrift på naturressurser og miljø.
– Men EAT ville vel ikke eksistert uten kapitalismen?
– Det kan du si, men jeg mener det er en forslitt kritikk. Det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Man kan tjene penger, men samtidig bidra til samfunnsnyttige formål. Og EAT handler nettopp om å bringe sammen myndigheter, organisasjoner og næringslivet slik at vi kan løse utfordringene i fellesskap. Jeg er overbevist om at de selskapene som evner å ta inn over seg sitt samfunnsansvar og gjøre det til en integrert del av sin forretningsstrategi, er fremtidens vinnere.
Men la oss gå tilbake til begynnelsen. Der miljøinteressen startet.
– I arbeidsuka på ungdomsskolen jobbet jeg med en stordyrsveterinær og fikk se industrielt landbruk på nært hold. Det var en nesten sjokkartet opplevelse. Jeg hadde forestilt meg at jeg skulle være dyrenes lege, men det var så mange problematiske sider. Skulle jeg jobbe med dyrevelferd, måtte jeg bruke kreftene på en annen måte, oppsummerer hun.
Det måtte bli medisin.
– Mamma var lege. Onkelen min var lege, og jeg var jo allerede da litt miljøskadet, konkluderer hun.