Torunn Fiskerstrand

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Overlege dr.philos. Torunn Fiskerstrand døde 1. nyttårsdag av kreft, 53 år gammel. Hun arbeidet ved Avdeling for medisinsk genetikk på Haukeland universitetssykehus i nesten 20 år, og hadde også en bistilling ved Universitetet i Bergen. En av våre aller beste medisinske genetikere er gått bort, så altfor tidlig. Torunn var en drømmekollega det vil bli vanskelig å erstatte.

  Torunn var både en dyktig kliniker og en fremragende forsker og underviser. Hennes interesse for genetiske nyre- og tarmsykdommer førte til publikasjoner i høyt rangerte tidsskrifter, som New England Journal of Medicine. Torunn var brennende engasjert i faget sitt, og delte raust av sin kunnskap til alle; studenter, ph.d.-kandidater, sykehuskolleger, fastleger, politikere, helsebyråkrater og befolkningen. Hun ønsket så inderlig å øke kompetansen innenfor genetikk hos flest mulig.

  I Norge er hun kanskje mest kjent som arkitekten bak Norsk portal for medisinsk-genetiske analyser. Genetikkportalen er fra dag én blitt et uunnværlig verktøy for å finne ut hvilke gentester som er indisert og hvor de tilbys. Hun skrev selv de fleste av portalens brukerveiledninger. Sjelden har et IT-prosjekt vist seg å ha så høy kostnad–nytte-verdi. Etter at hun ble syk, brukte Torunn mye av sin arbeidstid på å lage en ny modul for genpanelanalyser, og hun planla også en molekylærpatologimodul. Dette blir det nå vårt ansvar å videreføre.

  Torunns dyktighet og allsidighet innenfor faget gjorde henne svært etterspurt. Hun var medlem av Bioteknologirådet, og hadde mange oppdrag for både Helsedirektoratet og Legeforeningen. Hun var utholdende og rettskaffen, og snakket med tydelig stemme.

  Torunn var en solstråle i vår hverdag, full av omsorg for andre. Hun inspirerte og motiverte oss alle, men var – og vil forbli – et spesielt viktig forbilde for kvinner i vårt fag.

  Vi vil huske Torunn som en dedikert og allsidig person, også når det kom til fritidsinteressene friluftsliv, musikk og tango. Takket være sistnevnte interesse traff hun Peter. Våre varmeste tanker går til ham og hennes nære familie.

  På vegne av Avdeling for medisinsk genetikk ved Haukeland universitetssykehus

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media