Får ideer fra pasienter
I dag, nesten 50 år senere, kan man titt og ofte se Løchen spasere energisk mellom forelesningssalene og kontoret på Universitetet i Tromsø, og en sjelden gang på hjertemedisinsk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge.
Hun sluttet å gå vakter for nesten ti år siden.
– Jeg følte meg litt låst i vaktplaner, og hadde så mange andre prosjekter. Da trappet jeg ned det kliniske arbeidet.
Fortsatt underviser hun både kolleger og pasienter i hjertesykdommer der risikofaktorer og strategi for forebygging er viktig, og bidrar litt på poliklinikken.
– Stort sett alle forskningsideene mine får jeg fra det kliniske arbeidet. Derfor er jeg veldig glad for at jeg fortsatt har en liten tå inne på avdelingen. Sjefene mine har vært veldig fleksible. Når jeg treffer pasienter og snakker med dem, skjer det mye inni hodet mitt, humrer hun.
Maja-Lisa Løchen
Født 1954 i Oslo
Cand.med. Universitetet i Tromsø 1983
Spesialist i indremedisin 2000 Spesialist i hjertesykdommer 2004
Dr.med., forebyggende medisin 1995
Professor ved Institutt for samfunnsmedisin 2006–18
Faglig rådgiver i formidling, Det helsevitenskapelige fakultet 2014–18
Professorial Fellow, Australian Catholic University, Melbourne 2016–19
Redaktør i Hjerteforum og European Journal of Preventive Cardiology
Leder Nasjonalt råd for tobakksforebygging 2008–13
Leder Extrastiftelsens forskningsutvalg 2008–13
Styremedlem i Kreftforeningen fra 2016
Pris for fremragende formidling 2011
Hun har alltid vært glad i undervisning og formidling.
Hun figurerer stadig i både nasjonale og internasjonale medier når helsegevinstene av isbading og badstue diskuteres.
– Stort sett hver vintersesong får jeg spørsmål om de tingene. Er isbading sunt? Er badstue sunt? Folk og mediene er veldig opptatt av det der. Hva er nøkkelen til et langt og godt liv, liksom?
Egentlig var det litt tilfeldig at Løchen skulle bli Universitetet i Tromsøs livsstilsekspert, om man kan dra det så langt.
Hittil har hun uttalt seg i medier i både Norge, Sverige, Finland, Danmark og USA.
– Det startet tilfeldig, jeg tror det var for tre år siden. Det var en avis som ville sjekke opp dette med badstue, isbading og helse. De fant en ekspertliste på universitetets hjemmeside, og om meg sto det «hjertesykdom, trening og tobakk».
Først sa jeg at isbading ikke var mitt tema, men siden ingen andre ville svare, leste jeg meg litt opp. Jeg er jo halvt finsk og føler litt tilhørighet til de aktivitetene.
Løchen prater i vei, torsken holder på å bli kald på tallerkenen.
– Jeg synes det var pinlig at ingen på vårt arktiske universitet ville svare. Jeg ba dem gi meg en halv dag, og så svarte jeg. Når det kommer til formidling, må ikke vi medisinere bli hemmet av frykten for å si noe feil. Vi må bruke de beste kildene og gjøre så godt vi kan. Det er til allmennhetens beste, tenker jeg.
– Hva svarte du om isbading, badstue og helse da?
– Vel, de nyeste oversiktsartiklene sier det samme som for noen år siden. Isbading og badstue er ikke farlig for hjertefriske personer. Men, hvis du for eksempel har angina eller en annen hjertesykdom, bør du unngå det. Det kan i teorien føre til hjerterytmeforstyrrelser eller blodpropp. Det er aktiviteter for friske folk, sier hun bestemt, og legger til mens hun peker strengt med gaffelen:
– Og du skal aldri isbade alene!