May Bredesen Nornes

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  May er død. Det skjedde 24. juni 2018.

  Hun var født 24. oktober 1939. Vi var 120 som begynte å studere medisin i Oslo i 1960, og fra første stund var May midtpunktet i det faglige så vel som på fest: vakker, intelligent, breddfull av sjarm og livslyst, original i tanker og språk, elegant den ene dagen, rufsete den annen. Moren sendte svære elgsteker fra Flisa, og May sørget for «røde viner og slemme plater» i sin eventyrlig innredete leilighet. Alle visste hvem May var, og alle elsket henne!

  May valgte øyesykdommer som sin spesialitet og kombinerte klinikk med forskning. Hun var i 18 år gift med Helge og bodde med ham på en fabelaktig eiendom på Malmøya. Ekteskapet ble oppløst, og May valgte bort det akademiske miljøet i Oslo til fordel for Finnskogen. Der hadde hun i en periode privat praksis som øyelege på Flisa.

  May hadde mange interesser utenom medisin, hvorav reiser til eksotiske mål var én. På en slik reise til Marokko traff hun antropologen Trond som ble en nær familievenn, så vel for May som for mor Karen og samboer Johan. Da de etterhvert svært gamle Johan og Karen døde, følte May at intet lenger bandt henne til Flisa, og hun leide seg et hus på den lille øya Gjerdinga like utenfor Kolvereid, der Trond driver en villsaugård når han ikke arbeider ved Høyskolen i Oslo. Gjerdinga ble Mays tilholdssted de siste 15 år av hennes liv, i nær kontakt med både dyrene og den ville naturen, når hun og Trond ikke foretok sine begivenhetsrike reiser. På Gjerdinga var May ei dame som blei satt stor pris på!

  St. Hansaften skulle det være rekefest på stranda, men May følte seg ikke vel og takket nei. Raskt ble hun svært dårlig, ble fraktet i ambulanse til fastlandet og døde etter få timer på Nærøy sykestue. Hun ble begravet på Kolvereid.

  Vi er mange som har savnet May lenge. Nå er punktum satt for et fargerikt og turbulent liv, med mye glede og mye savn. Trond og undertegnede hadde en minnestund for May på hennes fødselsdag. Ingen av oss – så mange som en gang sto May nær – vil noensinne glemme henne.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media