Nytt prestisjetungt verv til Anna Stavdal

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Mangeårig frontfigur i norsk, nordisk og europeisk allmennmedisin, fastlege Anna Stavdal, er nylig valgt som påtroppende president til verdensorganisasjonen Wonca World.

  NYTT VERV: Anna Stavdal (nr. 3 fra.v.) gleder seg til å ta fatt på vervet som president for verdens allmennleger. Her fra…
  NYTT VERV: Anna Stavdal (nr. 3 fra.v.) gleder seg til å ta fatt på vervet som president for verdens allmennleger. Her fra innsettelses-seremonien. Foto: WONCA

  Siden november 2016 har Stavdal vært president i WONCA Europe som representerer over 80 000 allmennleger i 49 europeiske land. Nå tar hun skrittet videre og skal fra 2020–22 lede Wonca World som representerer mer enn 600 000 allmennleger i 151 land. Utnevnelsen skjedde under verdenskongressen i Seoul i oktober.

  Stavdal var den første kvinnelige presidenten i Wonca Europe, og hun er den andre kvinnen som skal lede Wonca World (1). Hun overtar vervet etter britiske Amanda Howe, som har ledet WONCA World siden november 2016. Frem til hun tiltrer i presidentvervet skal Stavdal ha to år som «president elect».

  Wonca (The World Organization of Family Doctors) er et akademisk og vitenskapelig nettverk for allmennleger. WONCA Europe er en del av WONCA World.

  – Jeg er glad og stolt over å bli valgt til fremtidig president for WONCA World, sier Stavdal.

  – Tilliten jeg blir vist av representanter for mer enn en halv million allmennleger verden over gjør meg ydmyk, og jeg går løs på oppgavene med arbeidslyst og glede.

  Hun forteller at de i år feirer vi 40 års-jubileet for Alma Ata-deklarasjonen, som slo fast at primærhelsetjeneste som grunnmur er den beste måten å organisere helsetjenesten på.

  – Allmennlegen spiller en nøkkelrolle i primærhelsetjenesten, men viktigheten av allmennlegens rolle er ikke alltid synlig og forstått blant politikerne som planlegger og bestemmer hvordan helsetjenesten skal se ut, sier Stavdal.

  – Jeg vil gjøre mitt beste for å synliggjøre allmennlegen i de mange ulike kontekster verden over, og å støtte mine kolleger der de arbeider og bor. Målet er bedre helse for verdens befolkninger i tråd med FNs bærekraftmål.

  President i Legeforeningen Marit Hermansen som selv er allmennlege, gratulerer med vervet.

  – Anna Stavdal har gjennom sitt langvarige arbeid både nasjonalt og internasjonalt vist oss at faglig engasjement og grundighet har betydning. Dette er en anerkjennelse til det norske og nordiske fagmiljøet, og vil få stor betydning for allmennmedisin globalt, sier Hermansen.

  Anna Stavdal er spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Fra 1999–2003 var hun leder for Norsk selskap for allmennmedisin – nå Norsk forening for allmennmedisin. Hun var også initiativtaker til, og den første presidenten for, Nordic Federation of General Practice i årene 2005–2011.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media