Gynkreftpasientenes våpendrager hedret av Kongen

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Professor emeritus og spesialist i gynekologisk kirurgi Claes Göran Tropés innsats for kvinner med gynekologisk kreft er en historie om kamp, gjennombrudd og suksess.

  HEDRET: Claes Göran Tropé er stolt og takknemlig over utmerkelsen. Foto: ICGI
  HEDRET: Claes Göran Tropé er stolt og takknemlig over utmerkelsen. Foto: ICGI

  7. september mottok han Den kongelige norske fortjenesteorden, den høyeste norske utmerkelsen en utenlandsk statsborger kan få for sin store innsats på dette feltet.

  Tropé har vært en standhaftig våpendrager for pasienter og for forskning på nye behandlingsformer. Han innførte blant annet behandlingsregimet der man fjerner svulster med såkalt radikal kirurgi, noe som innebærer at mange flere pasienter kan slippe stråling og dermed også en rekke senskader. Han står også bak innføringen av fertilitetsbevarende behandling. For dette arbeidet tildeles han tittelen Kommandør.

  – Jeg er svært beæret over utmerkelsen fra Hans Majestet Kongen, sier Tropé.

  Tropé kom fra en stilling som avdelingsoverlege og docent ved universitetsklinikken i Lund da han ble avdelingsoverlege ved Avdeling for gynekologisk kreft, Radiumhospitalet i 1986.

  – Jeg vurderte flere muligheter, men valget falt på Oslo, først og fremst på grunn av mulighetene for å drive med kreftkirurgi, forteller han.

  En foregangsfigur for pasientbehandling

  En foregangsfigur for pasientbehandling

  – Claes Tropé har vært veldig viktig for forståelsen av gynkreftpasienter og deres situasjon, sier leder i Gynkreftforeningen Jeanette Hoel.

  – Han har vært en foregangsfigur og en god rollemodell ved ta pasientens følelser og livskvalitet i betraktning, noe som ikke alltid har vært en selvfølge.

  I 2006 ledet Tropé en stor og omstridt endring i behandlingsregimet for pasienter med eggstokkreft. På befaling fra daværende helseminister Sylvia Brustad sluttet 40 norske sykehus å operere kvinner med kreft i eggstokkene. Bakgrunnen var undersøkelser gjort av Tropé og kolleger som viste betydelig større overlevelse blant pasienter operert ved regionale sykehus sammenliknet med lokale. I ettertid er omleggingen blitt betraktet som svært vellykket. Han er også blant dem som har forsvart innføring av nye, dyre medisiner, ofte med påfølgende beskyldninger om å sprenge sykehusets budsjetter.

  – Den viktigste satsingen i årene fremover bør være på såkalt prediksjon – utvikling av metoder for å kunne forutsi hvilken utvikling en kreftsykdom vil ha – og på den måten også gi mer individualisert behandling, sier Tropé.

  Claes Tropé har ledet Norge til verdenstoppen i behandling av livmorhalskreft, nummer tre i verden på livmorkreft og nummer ti på behandling av eggstokkreft. Han har vært veileder for mer enn 50 doktorgrader og har publisert mer enn 600 vitenskapelige artikler. I 2012 mottok han Kong Olav Vs kreftforskningspris.

  Les mer: www.radiumlegat.no

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media