Legeforeningen på Arendalsuka

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Fastlegeordningen, e-helse og todelt helsevesen var blant temaene Legeforeningen diskuterte.

  VIKTIGE DEBATTER PÅ ARENDALSUKA: Fra v. Tom Ole Øren, Marit Hermansen og Petter Brelin. Foto: Anne Lene Molland
  VIKTIGE DEBATTER PÅ ARENDALSUKA: Fra v. Tom Ole Øren, Marit Hermansen og Petter Brelin. Foto: Anne Lene Molland

  For femte år på rad deltok Legeforeningen under Arendalsuka for å sette viktige helsepolitiske spørsmål på dagsordenen. Norges største samling for politisk aktivitet samlet partier, interesseorganisasjoner, næringsliv og akademia i dagene 13. til 18. august

  President Marit Hermansen diskuterte todelt helsevesen og hvor norsk helsetjeneste er på vei med blant andre helseminister Bent Høie og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol under Kreftforeningens podkast om de viktigste helsepolitiske utfordringene framover.

  – Å investere i den offentlige helsetjenesten, er den beste måten å hindre forskjellsbehandling og fremveksten av en todelt helsevesen, sa hun.

  «Hvilke steg må man ta for å sikre at digitaliseringen faktisk fører til et enklere, tryggere og mer effektivt helsevesen?» var blant spørsmålene da visepresident i Legeforeningen Christer Mjåset diskuterte framtiden for utviklingen innen e-helse.

  Torsdag var den store helsedagen og Legeforeningen var tungt til stede. Debatten om fastlegekrisen har rast i hele sommer – og den fortsatte på Arendalsuka, blant annet da Dagens Medisin arrangerte debatten «Fastlegekrisen – hva nå?». Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen, og Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, diskuterte utfordringene med blant andre Senterpartiets Kjersti Toppe og Venstres Carl-Erik Grimstad.

  – Det er i hvert fall en krise for helsevesenet hvis fastlegeordningen går utforbakke, slik det ser ut nå, sa Kjersti Toppe.

  Petter Brelin påpekte at den norske fastlegeordningen har gitt norske pasienter kanskje den beste legetjenesten i hele Europa.

  – Norske leger har en helt unik langvarig relasjon til sine pasienter. Det er en relasjon som nå er truet. Dette må vi arbeide hardt for å ta vare på, sa han.

  – Tidligere slet vi med rekruttering i distriktene og kommunene brukte masse penger på vikarer, sa leder i Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren. Det som er helt nytt nå er at erfarne fastleger også slutter.

  Torsdag kveld arrangerte Legeforeningen Helsevaken 2018. Her var Kjersti Toppe og Høyres Sveinung Stensland invitert til helsepolitisk duell.

  Krisen i fastlegeordningen er den viktigste saken i helsepolitikken for tiden, sa begge de to politikerne på Helsevaken.

  Duellen og fremtiden for norsk helsepolitikk ble deretter analysert av et eget kommentatorpanel bestående av Eva Grinde, Dagens Næringsliv, Anne Hafstad, Dagens Medisin og president Marit Hermansen.

  Marit Hermansen viste til bruddet i Normaltarifforhandlingene.

  – Staten leverte ikke på våre helt nødvendige krav – nå må regjeringen levere i statsbudsjettet for 2019, sa hun.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media