Legeforeningen styrker satsingen på legeledere

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Artikkel

    Sentralstyret har vedtatt et pilotprosjekt som skal samle Legeforeningens ledersatsinger. Gjennom Helselederprogrammet vil foreningen oppmuntre til å rekruttere, stimulere og støtte leger til å bli stadig bedre ledere.

    EKSEMPEL PÅ LEDERFORLØP: Helselederprogrammet retter seg mot leger i alle faser av sin lege- og ledergjerning. Det legger…
    EKSEMPEL PÅ LEDERFORLØP: Helselederprogrammet retter seg mot leger i alle faser av sin lege- og ledergjerning. Det legger til rette for fleksibilitet i rekkefølge av faser, mellom ledelse og klinikk og forløpet mot å bli leder og spesialist. Illustrasjon: Sverre Vigeland Lerum

    Helselederprogrammet er en paraplybetegnelse over ulike ledersatsinger som Legeforeningen anbefaler for sine medlemmer. I første omgang vil det være et pilotprosjekt som strekker seg over tre år.

    – Vårt mål er at helsetjenesten skal ledes så godt som mulig, og at flere leger skal bli ledere, sier president i Legeforeningen Marit Hermansen.

    Satsingene i Helselederprogrammet består i dag av et knippe kurs, stipender, nettverk og masterutdanninger. Dette innholdet vil endre seg ettersom programmet utvikles over tid. Målgruppen er leger som er ledere i helsetjenesten, eller som ønsker å bli ledere.

    Legeforeningens helselederprogram legger til rette for at:

    • flere leger blir ledere.

    • flere leger får formell lederkompetanse.

    • lederne i helsetjenesten utvikler seg som ledere.

    • leger er kompetente i lederrollen, og får lederkompetanse før, eller kort tid etter, at de inntar en lederrolle.

    • knippet med ledersatsinger som inngår i Helselederprogrammet er fleksibelt.

    • de ulike ledersatsingene står i et konstruktivt forhold til hverandre.

    • lederrekruteringssatsinger gir studiepoeng.

    • ledertalenter blir løftet frem.

    – Foreningens egne ledersatsinger vil inngå, men sentralstyret kan også innlemme andre tilbud og satsinger som anbefalinger til sine medlemmer i Helselederprogrammet, forteller Marit Hermansen.

    Skal treffe alle leger med lederambisjoner

    Skal treffe alle leger med lederambisjoner

    Helselederprogrammet tar sikte på å gi tilbud til alle leger med lederambisjoner – fra nyutdannede, helt uten ledererfaring, til leger som allerede står i lederstillinger. Gjennom å dele lederforløpet inn i faser, tar Helselederprogrammet sikte på å samle ulike ledertilbud som kan anbefales Legeforeningens medlemmer, spisset inn mot de ulike fasene av en legekarriere.

    Marit Hermansen forteller at programmet legger til rette for fleksibilitet i fasenes rekkefølge, mellom ledelse og klinikk og i forholdet mellom lederforløp og spesialisering.

    Helselederprogrammet er delt inn i følgende faser: rekrutterings-/forståelsesfasen, formaliseringsfasen, legelederfasen og videreføringsfasen.

    Rekrutterings-/forståelsesfasen er fasen før en lege har ledererfaring, og starter allerede under medisinstudiet. I denne fasen er det viktig at kurs og andre satsinger er meritterende, og bygger opp til neste fase.

    I formaliseringsfasen vil en leges ledelseskompetanse formaliseres i form av en masterutdanning. Her har Legeforeningen allerede en betydelig satsing med en rekke stipendordninger til medlemmer med ledelsesutdanningsambisjoner.

    I legelederfasen er aktuelle ledersatsinger styrking av nettverk for legeledere.

    Videreføringsfasen er tredelt. Her skiller leger seg fra mange andre høytutdannede grupper. «Tilbake til klinikk/Fastlegekontoret» er der legeledere har et ønske om å gå fra lederrollen tilbake som fagperson. «Pasientnære- og fagledere i sykehus og kommune» er ledere som kombinerer klinisk arbeid med ledelse på pasientnært nivå, mens «Leder av ledere på sykehus/Den styrkede helselederrollen i kommunen» er leger som tar skrittet fra å lede ansatte til å lede andre ledere og organisasjoner.

    – Helselederprogrammet tar sikte på å støtte opp alle de ulike retningene et legelederforløp kan ta, sier presidenten.

    I pilotperioden vil programmet ledes av en styringsgruppe bestående av representanter fra Allmennlegeforeningen, Overlegeforeningen og Yngre legers forening. Disse vil anbefale nye satsinger som sentralstyret kan innlemme i Helselederprogrammet. Etter endt pilotperiode vil programmet evalueres, og andre driftsinnretninger vil bli vurdert.

    Sju lederpriser

    Sju lederpriser

    Legeforeningen har siden 2011 delt ut en lederpris for å hedre dyktige ledere. Prisen som består av et trykk og et diplom overrekkes på landsstyremøtet. Prisen har i alle år vært utdelt til en representant for spesialisthelsetjenesten, men ble i 2017 for første gang tildelt en representant for allmennlegene.

    PDF
    Skriv ut

    Anbefalte artikler

    Laget av Ramsalt med Ramsalt Media