Senker skuldrene i seiersrus

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Legepresidentens beste tips for å unngå tidsklemma nå før jul er å skalere ned. Selv lar hun snart julefreden senke seg, med en historisk seier friskt i minne.

  BEGIVENHETSRIKT ÅR: Nå kan president Marit Hermansen lade batteriene – og det gjør hun best med lys, familie og snø rundt…
  BEGIVENHETSRIKT ÅR: Nå kan president Marit Hermansen lade batteriene – og det gjør hun best med lys, familie og snø rundt seg. Foto: Privat

  Hva betyr egentlig jul for deg, Marit?

  Jula framstår som et lys i mørketida for meg. Jeg har gode minner fra da jeg var liten; lys i alle rom, forventninger og spenning som lå i lufta, snø og skiturer, god mat og godteri. Mye tid til å være sammen med familie. Og det er egentlig de samme stikkordene for hva jula betyr for meg i dag: Lys, tid, familie og snø.

  Tidsklemma kvesser klørne i førjulsstria. Hva er dine beste tips for å unngå den?

  Jeg opplever ikke noen tidsklemme i førjulsstria. Det har nok noe med at jeg ikke lenger har små barn hjemme. Men det er også et aktivt valg. Jeg har tenkt nøye gjennom hva som gir meg glede i førjulstida. For jeg liker desember og oppkjøringen til julehøytiden. Så jeg skalerer ned. Jeg pynter lite, vasker ikke mer enn jeg pleier, baker minimalt og kjøper få, men utvalgte julegaver. Jeg gjør det jeg liker; baker lefser, henter fram favorittnissene litt nå og da, tenner lys og prøver å møte venner og familie til hyggelige måltider.

  Apropos tid. Et år går fort, 2017 ligger snart bak oss. Kan du trekke fram noe av det viktigste som har skjedd i Legeforeningen dette året?

  En husker ofte best det som ligger nærmest - men likevel - seieren i Arbeidsretten var det store i år. Dette har vært en konflikt som har fulgt oss gjennom flere år og som har hatt store kostnader på så mange vis. Det er en historisk seier som vil ha stor betydning framover. Og jeg er svært takknemlig for alle som har bidratt langs hele veien. Bekymringen for fastlegeordningens fremtid nådde endelig politikerne i 2017, og det har også vært et viktig gjennombrudd.

  Mange kan ta juleferie nå og legge jobbtankene bort for en liten stund. Men du leder en forening hvor mange tilbringer julen på jobb. Hva er ditt beste juleminne som lege i tjeneste?

  Det er vel slik at som lege er ofte de beste minnene de verste. Liv og død, sorg og glede er nært knyttet til hverandre følelsesmessig. Når du har vakt i jula kommer du nært innpå de alvorlige sidene av livet. Julefeiring i hjem med alvorlig syke og døende mennesker gjør sterke inntrykk. Det har et alvor over seg som viser hva vi mennesker faktisk klarer å gjennomføre og stå i. Da er det godt å kunne bidra og kanskje gjøre den lille forskjellen som berger kvelden igjennom.

  Hva er ditt heteste gavetips i år?

  Mat. Jeg er egentlig veldig glad i å gi gaver. Jeg liker å tenke ut gode gaver til de jeg er glad i, og kan være nesten barnslig spent når de pakker opp. Samtidig mener jeg at det skal være gode gaver – som ikke blir til overs. Derfor er god mat en fin gave – den kan jo spises opp og blir ikke liggende i skuffer og skap.

  Hva er den fineste gaven du selv har fått?

  Jeg husker at jeg fikk dokkehus som barn. Det står i kjelleren ennå. Jeg kjenner gjenklangen av den rislende gleden når jeg ser på det nå, som da jeg pakket det opp som forventningsfull lita jente. Det å få det du har drømt om i månedsvis er en stor følelse. Sånn sett har jeg vel blitt kjedeligere. Forventningene til gavene jeg får selv er ikke så store. Men gleden – joda – jeg kjenner den.

  Og den mest unødvendige?

  Det er jo mye unødvendig som likevel kan gi stor glede! Jeg har en gavmild mann som vet hva som gleder. Og det er ikke alltid så nødvendig…..

  Se for deg at du ikke «bare» er president i Legeforeningen, men faktisk president i USA. Hva er ditt viktigste budskap i din julehilsen til verden?

  La julefreden senke seg. Jeg tar twitterpause.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media