Minneord: Hans A. Dahl

Minneord
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Professor Hans A. Dahl døde 1. desember 2016, 78 år gammel. Han var født i Dammen 9. august 1938 og bodde der det meste av sitt liv. Hans studerte medisin i Oslo og ble cand.med. i 1963. Etter turnusperioden ble han ansatt ved Anatomisk institutt, Universitetet i Oslo, hvor han alt under studietiden hadde startet sin forskning på hjerne og muskler hos professor Theodor W. Blackstad. Han var hele livet aktiv med forskning, men det er som lærebokforfatter han er mest kjent. Mange studenter har brukt og hatt glede av boken Menneskets funksjonelle anatomi av Dahl, Olsen og Rinvik.

  Hans A. Dahl hadde sin arbeidsplass på Anatomisk institutt, men var fra 1976 ansatt på Norges idrettshøgskole. Hans underviste gjennom mange år idrettshøyskolestudenter og ergoterapeuter, og var en meget kunnskapsrik og utrolig inspirerende underviser. Han tilhørte generasjonen som tegnet på tavlen med kritt i flere farger. Det som gjorde størst inntrykk på mange var hans entusiasme og nysgjerrighet på ny viten. Som veileder var Hans veldig godt likt. Han stilte høye krav, men fulgte også studentene opp med stor omsorg.

  Hans A. Dahl skrev mange faglitterære bøker. Flere av lærebøkene brukes fortsatt, som f.eks. Klar – ferdig – gå! og Mest om muskler, og han var også medforfatter på siste utgave av Textbook of work physiology. Han bevarte interessen for forskning til det siste, og så sent som i 2016 utkom boken Treningens biologiske grunnlag.

  Hans hadde mange interesser. Han gikk mye i teater, arrangerte teaterturer for kolleger og venner, var aktiv i Civitan i mange år både i Drammen og internasjonalt, leste mye og var meget opptatt av språk. Hans A. Dahl var et varmt menneske som elsket å reise og satte sine gode venner høyt.

  Vi er mange som savner Hans. Han etterlater seg sønn, svigerdatter, kjæreste og annen familie.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media