Studentene krever mannekvote

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ved opptaket til medisinstudiet i fjor var kvinneandelen 71 prosent. Norsk medisinstudentforening har vedtatt at kvotering må til for å få kjønnsbalanse.

  KVINNEDOMINANS: Inger Heimdal studerer medisin på fjerde året i Trondheim. Hun mener studiestedene må handle raskt for å…
  KVINNEDOMINANS: Inger Heimdal studerer medisin på fjerde året i Trondheim. Hun mener studiestedene må handle raskt for å hindre at legeyrket blir dominert av kvinner. Foto: Privat

  - Det er i pasientenes interesse å få flere menn inn i legeyrket, sier grunnutdanningsansvarlig i Norsk medisinstudentforening (Nmf), Inger Heimdal.

  Hun er bekymret for at fremtidens helsevesen får en tung overvekt av kvinner.

  – Vi har sett at andelen menn har sunket år for år. Det er på tide med aktive tiltak for å få en kjønnsbalanse, mener Heimdal.

  I mars vedtok Nmf på sitt landsmøte at studiestedene må kvotere inn gutter.

  Et samfunnsansvar

  Et samfunnsansvar

  Heimdal ser for seg et system hvor minimumsgrensen på andel menn settes på tretti prosent.

  – Det er en bedre løsning enn å gi menn et helt ekstra poeng ved opptak. Poengforskjellene mellom de som kommer inn på medisinstudiet og akkurat ikke kommer inn, er marginale, så å gi menn et ekstra poeng kan faktisk bikke balansen over på en overvekt av menn, sier Heimdal.

  Hun mener utviklingen allerede har gått for langt.

  – Poenget er uansett at vi må ta grep nå. Det er et samfunnsansvar at pasienter i fremtiden kan møte leger av begge kjønn, fordi ulike pasienter har ulike behov, sier Heimdal.

  Tror på signaleffekt

  Tror på signaleffekt

  Data fra Samordna opptak viser at det mellom 2005 og 2015 har vært en klart økende prosentandel kvinner blant søkerne til medisinstudiet.

  – Derfor hjelper ikke kun kvotering ved opptak alene, vi må se på hvorfor gutter ikke søker seg til medisin i utgangspunktet, sier Heimdal.

  Hun mener det er vanskelig å slå fast årsaken til at stadig færre gutter ønsker å bli leger.

  – Men personlig har jeg flere teorier. Gutter har gjerne dårligere karakterer på videregående. På mange måter kan man si at guttene ikke ser for seg veien til medisinstudiet tidlig nok, for eksempel allerede på ungdomsskolen, sier Heimdal.

  Hun tror kvinnedominansen i helsevesenet gjør legeyrket mindre attraktivt for unge gutter.

  – Nettopp derfor tror jeg at å kvotere menn inn er viktig: Når flere gutter blir leger, vil også flere ønske å bli det. Det vil få en signaleffekt, mener Heimdal.

  Frir til Legeforeningen

  Frir til Legeforeningen

  Medisinstudentene håper at Legeforeningen sentralt vil ta tak i den ujevne kjønnsbalansen.

  – Fakultetene har sovet i timen her, jeg håper at Legeforeningen ikke gjør det samme. Foreningen bør initiere undersøkelser om hvorfor gutter ikke søker seg til legeyrket, oppfordrer Heimdal, og legger til:

  – Det vil ikke bli lettere å snu denne trenden om ti år, vi må handle nå. Det er tross alt fremtidens helsevesen det handler om.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media