Micaelsen: – Jeg er en venn av fastlegeordningen

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Men Arbeiderpartiets helsetopp tør ikke å love fastlegene færre pasienter til samme pris – selv om det det blir regjeringsskifte.

  PÅ HELSETURNÉ: Torgeir Micaelsen (Ap) besøkte Nøtterøy legesenter i mars. Der fikk han være med fastlege Berit Marie Lien på…
  PÅ HELSETURNÉ: Torgeir Micaelsen (Ap) besøkte Nøtterøy legesenter i mars. Der fikk han være med fastlege Berit Marie Lien på jobb. Foto: Arne Vatnøy

  – Hva er en kilereseksjon?

  Torgeir Micaelsen har mange spørsmål til fastlege Berit Marie Lien. Helsepolitikeren er flue på veggen når Lien møter sine pasienter en fredag formiddag på Nøtterøy legesenter. Doktor Lien viser frem datasystemene, hvordan fastlegene kommuniserer med sykehusene – men ikke minst hvordan et møte mellom lege og pasient foregår.

  – Stig på!

  Lien tar vennlig imot Ove, en av hennes pasienter gjennom mange år.

  – Vær så god, sitt ned her du.

  Lien spør hvordan det går. Om Ove har noen plager. Sjekker blodtrykk, puls. Lytter på hjertet. Micaelsen følger ivrig med fra sidelinjen. Rammen rundt fastlegenes daglige møter med sine pasienter er langt fra rammen rundt helsepolitiske diskusjoner på Stortinget. Men det er dette det handler om.

  Vil vise frem primærhelsetjenesten

  Vil vise frem primærhelsetjenesten

  Det er valgår, og Micaelsen er på en helseturné for å få innblikk i hverdagen til landets leger og sykepleiere. På Facebook etterlyste politikeren steder å besøke. Leder av Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, så det som en gylden anledning til å vise frem hvordan primærhelsetjenesten er organisert.

  – Vi inviterte Micaelsen hit for å vise ham hvordan fastlegeordningen fungerer i praksis, sier Øren.

  Men ikke bare det. Allmennlegene ønsker å synliggjøre for helsepolitikerne hvilke utfordringer fastlegene står overfor.

  –Jeg håper han tar med seg, og bevarer, hvor viktig fastlegeordningen er. Vi tror utfordringene videre i kommunehelsetjenesten er at vi må styrke den medisinske kompetansen i kommunene. Det ønsker vi å vise Micaelsen i dag, sier Øren.

  Imponert over fastlegene

  Imponert over fastlegene

  Micaelsen ble ikledd hvit legefrakk og fikk, med pasientenes samtykke, delta på flere konsultasjoner i løpet av besøket. Han lot seg imponerer over spennet i spørsmålene, diagnosene og ikke minst behovene.

  – Det var veldig spennende å få være med i praksisen til en erfaren og flink fastlege, sier Micaelsen. Han anser seg selv for å være en venn av fastlegeordningen.

  – Jeg mener det er en av de store reformene i Norge i moderne tid som vi har grunn til å være veldig fornøyde med, sier han, men legger til:

  – Det er en ordning som må utvikles videre. Da tror jeg det er lurt at vi politikere også møter dem som står i praksisen til daglig.

  – Må ha mer tid til hver pasient

  – Må ha mer tid til hver pasient

  Allmennlegeforeningens mål er at Micaelsen drar med seg inntrykkene fra besøket inn i Arbeiderpartiets politiske verktøykasse.

  – Jeg håper politikerne kan bidra til å vitalisere og modernisere fastlegeordningen, sier leder Tom Ole Øren.

  For Micaelsen ble legetimene på Nøtterøy en viktig påminnelse om hvor viktig det er å ha tid til pasientene.

  – Jeg kan ikke i dag love færre pasienter på listene til samme pris. Men jeg er opptatt av at vi skal ha bedre samhandling og mer tid til hver pasient, og samtidig bevare effektiviteten i fastlegeordningen, sier han.

  Han har tilbrakt en hel formiddag hos legene på Nøtterøy. Han har sett helsesekretærene besvare alle telefonene som kommer inn, han har sett pasientene som venter på timen sin, analyse av prøvene på laboratoriet, overhørt den vennlige tonen som de ansatte møter pasientene med.

  – Det er ikke til å legge skjul på at én av årsakene til at fastlegene er populære, er at ordningen gir mulighet for alle til å komme raskt i kontakt med lege når det er ulike ting vi har spørsmål om eller plages av, fastslår Torgeir Micaelsen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media