Leger i spesialisering trente samarbeid med nødetatene

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En ettermiddag rett før jul gikk alarmen for nødetatene i Modum i Buskerud: «Båt synker i Tyrifjorden, flere personer i vannet».

  STORØVELSE: LIS Marit Hornstuen Bakkan (bakers til høyre) i aksjon. Foto: Eivind Kopland
  STORØVELSE: LIS Marit Hornstuen Bakkan (bakers til høyre) i aksjon. Foto: Eivind Kopland

  Politi, brann og ambulansetjeneste rykket ut med store mannskaper. Også anestesileger ved Drammen sykehus forlot operasjonsgangen og byttet ut det grønne tøyet med utrykningsbekledning.

  Aksjonen var en storøvelse som avsluttet en operativ treningsdag for utrykningsleger fra anestesiavdelingen ved Drammen sykehus og legeambulansen i Drammen. Legeambulansen drives som et prosjekt på dagtid, mens det på vakttid er anestesiavdelingen ved Drammen sykehus som sender ut utrykningsleger på oppdrag hvor det kreves anestesikompetanse.

  – Det er annerledes når man skal praktisere utenfor sykehus, så det er viktig å få en slik forberedelse før man selv må rykke ut, sier LIS Hilde Hjort Kollevold.

  Viktig å trene på samarbeid

  Viktig å trene på samarbeid

  Denne dagen skulle anestesilegene som alle er i spesialisering, prøve seg på flere forskjellige prehospitale scenarier som hjertestans og traumer. Sammen med ambulansearbeidere bemannet de øvelsesambulanser som ble benyttet for å gjøre treningen realistisk. Det ble både intubert og anlagt thoraxdren under feltmessige forhold.

  – Dette er en god måte å trene samband og samarbeid med andre nødetater, sier LIS Marit Hornstuen Bakkan.

  På alle innsatsene ble først akuttførstehjelpere fra Modum brannvesen sendt inn som første ressurs. Disse har gjennomgått kurset «Mens du venter på ambulansen» i regi av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

  – For brannvesenet utgjør akutt bistand til helsevesenet en stadig større del av oppdragsmengden, og de satte stor pris på å bruke en dag sammen med anestesilegene, forteller seksjonsoverlege i akuttmedisin ved Anestesiavdelingen, Drammen sykehus Åke Erling Andresen.

  – De uformelle samtalene på tvers av etatene var også veldig lærerike, supplerer Marit Hornstuen Bakkan.

  Åke Erling Andresen er i tillegg til stillingen som seksjonsoverlege i akuttmedisin aktivt engasjert i legeambulansen. Han var en pådriver for at anestesilegene skulle delta i øvelsen som også omfattet trening på uforutsette situasjoner i land.

  – Flere ble nok en erfaring rikere da det på en post med overdose i en mørk kjellerleilighet plutselig dukket opp en truende maskert person med øks, sier Andresen.

  Alle personene i båten overlevde og anestesilegene kunne se tilbake på en lærerik og vellykket øvelse og en noe annerledes arbeidsdag.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media