Spontan applaus
Da han var i mål med doktorgraden, ville Fossli Jensen og psykolog Trond Mjaaland, som hadde gjort akkurat det samme i allmennpraksis, ri sammen ut på en misjonsreise.
– Vi mener det har vært et slags akademisk røveri på disse fagområdene i mange år. Vi har hentet ut all informasjonen, skrevet artiklene våre, fått professortitlene våre, men gitt lite tilbake til dem vi har forsket på, forklarer han.
Dermed etablerte de firmaet Somsagt. Nå står Fossli Jensen på den andre siden av mikrofonen og prøver å tvinge opp øynene til mysende skeptikere som han selv har vært en av.
– Noen vil kanskje si at disse egenskapene er sterkt knyttet til personligheten og mindre trenbare enn resten av faget. Hva tenker du om det?
– Det handler selvsagt litt om talent, men selv en kirurg med ti tommeltotter blir bedre hvis han trener. På samme måte som kirurgi er en ferdighet i å føre kniven, så er god medisinsk kommunikasjon en ferdighet i å føre samtalen.
Den siste formuleringen er en fulltreffer, men Fossli Jensen hviler ikke på sine laurbær – det er nettopp disse holdningene han vil røske opp med roten for å få plantet noen frø for fremtiden.
– Jeg holdt et innlegg om dette på TEDx i Arendal og fortalte hva jeg ofte sier til kritikerne: «Å ja, så du er ikke så god på smalltalk, du? Sånt føles ikke så naturlig for deg, sier du? Vel, da har jeg en overraskelse til deg – dette handler faktisk ikke om deg!»
I løpet av den 18 minutter lange TED-talken han hadde jobbet med i nærmere 200 timer, var det dette resonnementet som spontant ga mest jubel og applaus fra publikum. Han var inne på noe vesentlig.
– Så du mener det finnes mye godt skjult potensial her?
– Absolutt. Det er vel ingen som har lært seg å undersøke prostata fordi det føles så utrolig naturlig? Det handler om at det er en bra metode, og da lærer man seg det. Det er rett og slett god praksis, understreker han.