Lanserer nettkurs om dopingbruk blant ungdom

Julie Kalveland Om forfatteren
Artikkel

Legeforeningen lanserer nytt kurs for å øke allmennlegers kunnskap om doping.

TAR SNARVEIER: – Vi merker en økende bekymring blant de som jobber med ungdom, som politi og lærere, sier Fredrik Lauritzen i Antidoping Norge om bruk av doping blant unge. Illustrasjonsfoto: Colourbox

I høst har doping igjen skapt store overskrifter for profesjonell idrett i Norge. Doping har tidligere vært et fenomen som i hovedsak har blitt knyttet til toppidrettsutøvere. De siste tiårene har bekymring over bruken av anabole androgene steroider (AAS) blant ungdom og unge voksne økt.

– Vi ser at motivasjonen for å trene endrer seg i ungdomsalderen og at det blir mer fokus på utseende og kropp. Samtidig vet vi at det finnes anabole androgene steroider som er lett tilgjengelige via Internett. Det gjør at unge kan bli fristet til å ta snarveier til kroppen de ønsker seg, sier Fredrik Lauritzen, avdelingsleder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge.

Nå lanseres et nytt nettkurs om dopingbruk blant unge for allmennleger. Kurset er et samarbeidsprosjekt mellom Legeforeningen og Antidoping Norge.

– Brukes ofte i det skjulte

Det er lite kunnskap om hvor mange som bruker doping.

–Vi vet altfor lite om utbredelsen av bruk. Vi har noen undersøkelser, men disse gjelder spesifikke landsdeler og aldersgrupper. Dataene vi har antydet er at 2 – 3 prosent er brukere, sier Lauritzen.

Av 5 331 personer som møtte til sesjon i 2008 svarte 2,9 prosent av guttene og 1 prosent av jentene at de hadde forsøkt AAS. Men som med mange andre undersøkelser er dette basert på selvrapportering. Det gjør at det kan være snakk om større mørketall.

– Det er ulovlig, forbundet med skam og brukes ofte i det skjulte, forklarer Lauritzen.

– Men vi merker en økende bekymring blant de som jobber med ungdom, som politi og lærere.

Kunnskap om doping og behandling

Nettkurset skal gi allmennleger kunnskap om doping og dopingmidler, samt om utredning og behandling av ungdom som benytter dopingmidler.

– Målet er å øke den generelle kunnskapen om hvordan stoffene fungerer, hvordan de brukes, kjente bivirkninger, og å gjøre legene i stand til å håndtere de som trenger hjelp, sier Lauritzen.

Kurset er modulbasert og inneholder lydfiler med fiktive samtaler mellom bruker og lege, pårørende og lege, oppgaver og korte filmer med tidligere brukere. Samarbeidprosjektet mellom Legeforeningen og Antidoping Norge har også fått faglige bidrag fra Hormonlaboratoriet og Nasjonal kompetansetjeneste tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Fullført kurs gir tre kurspoeng for allmennleger.

Les mer om dette og Legeforeningens øvrige nettkurs på Legeforeningens nettsider.

Anbefalte artikler