Inspirert av friluftsliv

Are Løset Om forfatteren
Artikkel

Interessen for naturen var inngangsporten til legeyrket. Jeg har drevet med friluftsliv siden jeg var guttunge og begynte tidlig å drømme om turer til fjerne himmelstrøk. Til konfirmasjonen ville jeg bli ekspedisjonslege til høye fjelltopper. For konfirmasjonspengene kjøpte jeg meg livsvarig medlemskap i Turistforeningen, DNT, noe jeg har stor glede av.

Som turleder og breinstruktør i DNT ble det mange fine turer. Som nestleder i landsstyret i DNT-ung tok jeg del i debatten om hvordan få folk opp av sofaen og ut på tur. Selv om jeg den gangen forstod betydningen av inaktivitet, var det først under medisinstudiet i Trondheim, jeg lærte konsekvensene av inaktivitet.

Engasjementet i DNT har jeg fremdeles. Underveis i studiet fikk jeg plass på forskerlinje i Trondheim. Et ekstra år med forskning innen høyde- og dykkermedisin. Min første jobb som nyutdannet lege var å holde et fjellmedisinkurs for kirgisiske guider i Kirgisistan.

I 2013 startet et nytt fastlegesenter, knyttet opp mot Olympiatoppen og det nye toppidrettssenteret, i Trondheim. Granåsen legesenter jobber med idrettsmedisin og folkehelse. Vi har i samarbeid med DNT valgt å satse på et enkelt og gratis tilbud til sykmeldte i Trondheim. Resultatet er en gågruppe for sykmeldte som fastleger i Trondheim kan henvise til. Vi vil inspirere til en god livsstil og fantastiske friluftsopplevelser. Målet er å motivere flere til å gjennomføre livslange endringer i egen helse. I dag forstår jeg at det viktig å jobbe forebyggende, men enda viktigere å jobbe direkte proaktivt for en bedre folkehelse.

Det er ingen tvil – friluftsopplevelser er godt for kropp og sjel!

Se videointervju her:

http://legeforeningen.no/derfor

Anbefalte artikler