Diagnoser og behandling
Noen diagnosemanual fantes ikke, og differensialdiagnoser ble ikke diskutert. Bakteppet for aktuelle psykiske problemer var som regel pasientenes fortellinger om fattigdom, arbeidsledighet, trangboddhet, alkohol- og narkotikamisbruk, kriminalitet og vold. Mange hadde kroniske lidelser og var dermed velkjente for min kollega. De hyppigst noterte diagnoser var psykose, schizofreni, bipolar lidelse, mani, angst/depresjon, alkoholisme, substansmisbruk og alskens nevropsykiatriske tilstander. Posttraumatisk stresslidelse så jeg ikke, selv om samfunnsforholdene skulle tilsi noe annet.
Behandlingen var overveiende medikamentell. Mye av konsultasjonstiden gikk med til reseptskriving – idet man måtte utstede én resept per medikament for at det skulle kunne utleveres gratis fra det statlige apoteket. Dersom det ikke var tomt på lageret, kom man nokså langt med de for u-land WHO-anbefalte medikamentene haloperidol, klorpromazin, amitryptilin, valproat, difenhydramin. Men de fantes alltid i kun én formulering og styrke. Utenlandske donasjoner kunne bidra til en viss utvidelse av repertoaret, men leveransene var upålitelige eller medikamentene var gått ut på dato. Det gjorde at en pasient med psykose etter tur hadde brukt haloperidol, klorpromazin, risperidon eller olanzapin. De som kunne betale for seg, fikk kjøpt et hvilket som helst medikament i de tallrike private apotekene – med eller uten resept. Noen pasienter, spesielt de fra distriktet, bekreftet at de brukte naturmedisin.
Eventuell psykoterapi besto i lytting, kortvarig støttende terapi og konkret direktiv rådgiving.
En pensjonert jesuittpater møtte to ganger i uken for å tilby åndelig veiledning. Hans religiøse tilnærming til behandling av psykiatrisk lidelse virket kulturelt tilpasset.