Jeg er litt ukjent med formatet for "rask respons" i Tidsskriftet, men ditt svar til meg minner mer om debatten som foregår i nettavisenes kommentarfelter. Du skriver at "Dine uttalelser om at MS-pasientene ville blitt glade hvis det var så "enkelt" som en borreliainfeksjon, tyder på at du ikke tar innover deg lidelsen borreliapasientene også gjennomlever. Ikke så rart, siden manges erfaring er at nevrologer sender dem videre til psykiatri og anser seg ferdig med dem."
Dette er helt useriøst - du kjenner ikke meg og aner ikke noe om hvordan jeg forholder meg til slike pasienter, utover dette at jeg eksplisitt har sagt at de bør møtes med respekt og grundig utredning. Jeg kan ikke stilles til ansvar for hva alle norske nevrologer gjør, eller hvordan de oppleves.
MS er en sykdom der vi ikke har kausal behandling, og den sykdomsmodifiserende behandlingen er bare delvis effektiv, er kostbar og har potensielt alvorlige bivirkninger. Dersom borrelia ble påvist å være en årsak til MS ville det definitivt vært et stort fremskritt for en hardt prøvet pasientgruppe. Desto viktigere, da, at fagfolk er omtenksomme med tanke på hvordan man framstiller forskning på dette feltet. Dette er også mange av pasientene våre opptatt av.
Du omtaler ME, MS, borreliose, Alzheimers sykdom og ALS som sykdommer som "kanskje er flere sider av samme sak". Dette strider med det vi så langt vet om disse tilstandene. Om de har "en del felles", avhenger av hvordan man bruker ordene - det er i grunnen mer iøyenfallende hvor forskjellige de er.
Satt på spissen: Pasienter med f.eks. ALS (som typisk dør innen 3-5 år) vil stusse over å bli satt i samme bås som CFS/ME (der noen pasienter kan oppleve rask tilfriskning). Ser man på symptombilde, kliniske funn, laboratoriefunn, patogenese, genetikk og behandlingsalternativer, er det store forskjeller. Skulle vi likevel oppdage felles trekk, vil det kunne hjelpe oss til bedre forståelse og behandling, noe alle ønsker seg.
Vedrørende biologene Laane og Mysterud har jeg ikke omtalt dem flåsete. Laane har framstått på TV der han forteller Lars Monsen at han har borrelia i blodet. Det har bidratt til at Monsen har stått frem i mediene og fortalt at han har borreliose. Dette er diagnostikk - å fortelle syke mennesker hva som feiler dem. I norsk helsevesen har vi som krav at de som skal drive diagnostikk av mennesker, skal ha faglig relevant utdanning, være autorisert og forholde seg til vanlige retningslinjer for forskningsbasert medisinsk virksomhet. Laane og Mysteruds mikroskopivirksomhet fyller ikke disse kravene.