Prydz ble Finnmarkslege 2013

Gunn Marit Seberg Om forfatteren
Artikkel

Peter Prydz (f. 1956), fastlege ved Allmed legesenter, Rypefjord i Hammerfest, ble i november 2013 kåret til årets Finnmarkslege. Prisen, som består av et skjold, ble høytidelig overrakt under kurset Hvordan bygge en god lege, der Prydz var foreleser og medarrangør.

Årets Finnmarkslege er født og oppvokst i Oslo, men flyttet til Tromsø i ungdomstiden. Medisinstudiet ble fullført i Tromsø i 1982. Kort tid senere ble han innbygger i Hammerfest med jobb som allmennlege, et yrke han fortsatt innehar.

Som finaledeltaker i Påskelabyrinten, deltaker i Popquiz og Quizdan har Prydz imponert landets seere og lyttere med kunnskap langt utenfor det medisinske fagfeltet.

Også innen idretten har han satt spor etter seg, han er en god løper og en dyktig orienteringsløper – der det å bli nordnorsk mester i 1996 i Pasvikdalen kanskje er et av de sportslige høydepunktene. Han har i mange år vært inspirator og trener for yngre krefter innen idretten i Hammerfest.

Men det er i kraft av sin jobb som lege at Prydz nå er blitt funnet verdig til Finnmark legeforenings høyeste ærestittel. Og det er nettopp som fagmann, inspirator og veileder hovedpersonen har utmerket seg. Han hadde i flere år en deltidsstilling ved Universitetet i Tromsø, i tillegg til at han arbeidet i Legeforeningens veilederkomité og på den måten veiledet og inspirerte andre veiledere i allmennmedisinfaget. Han har selv hatt sju veiledergrupper i allmennmedisin. Og naturlig nok har han hatt en rekke femteårsstudenter fra Universitetet i Tromsø og turnusleger på Allmed legesenter i Hammerfest gjennom en periode på 30 år.

Prydz har alltid lagt stor vekt på det faglige og har bidratt til utarbeiding av mange allmennmedisinske prosedyrer, både sammen med kollegene i Hammerfest og på nasjonalt nivå. Et av hans prosjekter (sammen med kollega Kirsti Malterud) resulterte i en opplæringsfilm i «medisinsk uforklarte plager og sykdommer». Den brukes i både grunn-, videre- og etterutdanning av leger. Dessuten har han vært medforfatter av flere bøker, blant annet en nettbasert utdanningshåndbok for veiledningsgrupper i allmennmedisin.

Anbefalte artikler