Tankebilder er min sovemedisin

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Jeg er en 82-årig legepensjonist. Jeg skriver fordi jeg har snublet over en måte som får meg til å sovne uten medisin, min form for «å telle sauer».

  Jeg fikk Imovane ved en universitetsklinikk for 12 år siden. Jeg har vekslet mellom 7,5 mg og 3,75 mg og mange ganger prøvd å slutte, uten å klare det. I Norsk legemiddelhåndbok står det at behandlingen ikke bør vare mer enn 2 – 4 uker.

  Jeg vet ingenting om søvnforskning og har ingen erfaring med pasienter med søvnvansker. Jeg har kjent folk som sovnet av aftenbønn og av meditasjon, men jeg er ikke troende og kan ikke noe om meditasjon. Jeg tok utgangspunkt i aftenbønnen, for jeg kjenner da kristen kultur. Hvem ville jeg da ha bedt for? Kone og fire voksne barn! Etter hvert fant jeg frem erindringsbilder fra barna var små, «bilder» som var fylt av kontakt, glede og ro. Min eldste datter hadde tremånederskolikk og skrek i timevis. Jeg la henne på magen på hendene mine og gikk langsomt opp og ned på gulvet. Da sovnet hun rolig. Den yngste datteren våknet, var redd og gråt om kvelden. Jeg klatret opp i overkøya til henne. Hun grep mitt ene øre, puttet totten på samme hånd i munnen og sovnet straks. Min yngste sønn gråt som baby fordi han var kald og våt. Jeg la han på magen min, han sovnet straks. Den eldste sønnen var rund og alltid blid. Han stupte og svømte under vann da han var 3 – 4 år gammel, før han kunne svømme. «Bildet» av min kone er første gang jeg så henne. Hun sang solo med en klar og ren sopran, var blond og slank i en stilig kjole.

  Jeg sluttet med Imovane og tar nå ingen sovemedisin. Så snart jeg blir varm i sengen, tenker jeg etter tur på disse fem episodene og koser meg med erindringsbildene. Som regel må jeg ta to-tre runder med «bildene» før jeg sovner. Jeg er oppe og later vannet to-tre ganger om natten. Da sovner jeg oftest igjen etter bare noen «bilder». Med Imovane lå jeg i timevis før jeg sovnet igjen.

  Hvis jeg har noen særlig assosiasjoner til «bildene», får jeg ikke sove. Det ser ut som det er viktig at «bildene» er uforandret og får være uforstyrret. Min kone sier at jeg sover bedre enn på tablettene. Det har gått mange uker, og det virker bare bedre.

  Dette er lite vitenskapelig og kanskje ikke noe nytt. Min utmerkede fastlege syntes jeg skulle skrive, for det kunne kanskje inspirere andre.

  82-årig legepensjonist

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media