Prestisjetung pris til Espen Lindholm

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Espen Lindholm (f. 1966), anestesilege ved Sykehuset i Vestfold, har vunnet en prestisjetung pris for sine studier om forskjellen ved bruk av gassnarkose og intravenøs narkose under store operasjoner. Nå kan forskningen endre internasjonale retningslinjer.

  Ved hjerteoperasjoner er det vist i flere studier at gassnarkose har en beskyttende effekt på hjertet. Ved annen stor kirurgi har dette imidlertid vært uavklart.

  For å få klarhet i dette har Lindholm sammenliknet de to narkoseformene hos 193 pasienter som har gjennomgått hovedpulsåreoperasjoner i magen. Studien har pågått siden 2008. Og resultatene er revolusjonerende: Lindholm fant ingen forskjeller mellom de to narkosemetodene.

  Det er stikk i strid med dagens amerikanske retningslinjer, der det anbefales gassnarkose hos pasienter som har økt risiko for hjerteinfarkt etter store operasjoner der man opererer på annet enn hjertet.

  – Resultatene våre støttes også av andre studier på området, og det er på høy tid at retningslinjene revideres.

  Studien er også blitt lagt merke til internasjonalt. Under den årlige kongressen til The Association of Anaesthetists of Great Britain and Ireland (AAGBI ), som er en internasjonal kongress for anestesileger og som ble avholdt i september 2013 i Dublin, vant Lindholm pris for sin muntlige presentasjon av deler av studien. Han vant førstepris for «original research».

  – Jeg ble veldig overrasket da jeg skjønte at jeg var blant de 30 av 200 som ble plukket ut til å holde en muntlig presentasjon. Komiteen synes tydeligvis det var en bra presentasjon og god forskning, sier Lindholm, som også har fått publisert en artikkel i Anesthesiology, som er verdens høyest rankede anestesitidsskrift.

  – Jeg har fått hjelp av flere gode fagfolk her ved Sykehuset i Vestfold i forbindelse med denne studien, forteller Lindholm.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media